EADS wordt omgedoopt tot Airbus

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS zal zichzelf omdopen tot Airbus, de naam van het vliegtuigfiliaal. Het aantal divisies wordt verkleind van vier naar drie.
AP2011

Volgens het Franse persbureau zal de raad van bestuur van EADS zich volgende week uitspreken over de plannen van de directie. Die wil eht bedrijf meer naambekendheid geven door EADS om te dopen tot Airbus, de naam van het bekende filiaal dat passagiersvliegtuigen bouwt.

Dat filiaal zal dan voortaan Airbus Civil Aircraft gaan heten. Het filiaal Eurocopter krijgt dan de naam Airbus Helicopters.

Meer ingrijpend is de verandering van structuur van de andere afdelingen. Zo zal het defensiefiliaal Cassidian fuseren met de ruimtetak Astrium en dat deel van Airbus dat militaire vliegtuigen ontwikkelt. Die nieuwe eenheid zal de naam Airbus Defence krijgen.

Concreet zou het aantal divisies van EADS dan worden ingekrompen van vier naar drie. 

Een grootmacht in de lucht

EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) werd in 2000 opgericht door de fusie van de Duitse groep DaimlerChrysler Aerospace, de Franse tegenhanger Aérospatiale-Matra en het Spaanse CASA.

De groep heeft een omzet van bijna 50 miljard euro en heeft 133.000 werknemers in dienst. Het concern ontwikkelt onder meer het erg populaire vliegtuigmerk Airbus, de Ariane-draagraketten, het Galileo-navigatiesysteem, de Columbusmodule van het internationale ruimtestation ISS en helikopters zoals de NH-90 van de NAVO. Samen met het Italiaanse concern Finmeccanica ontwikkelt EADS ook de gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter Typhoon.

EADS is grotendeels in handen van Daimler, de Franse staat en de Franse groep Lagardère en van de Spaanse staatsholding SEPI.