Een knalblauwe haan siert Trafalgar Square

Voortaan siert een knalblauwe haan, een kunstwerk van de Duitse kunstenares Katharina Fritsch, Trafalgar Square in Londen. Het werk kreeg als naam simpelweg "Hahn/Cock" mee en is maar liefst 4,75 meter hoog. "Hahn/Cock" blijft anderhalf jaar op Trafalgar Square staan.

Het was de burgemeester van Londen, Boris Johnson, die het kunstwerk mocht onthullen. Voor de haan maakte een bronzen beeld van een jongen op een paard plaats. "Dit beeld toont niet alleen dat we een sportieve hoofdstad zijn, maar ook een artistieke en culturele hoofdstad", legde Johnson uit.

De conservatieve The Thorney Island Society had nog geprobeerd om de haan -een typisch Frans symbool- weg te houden van het plein. "Totaal ongepast", noemde de groepering het. Maar de tegenstand mocht niet baten. Admiraal Nelson kijkt nu neer op het blauwe kunstwerk.

Met "Hahn/Cock" wil kunstenares Katharina Fritsch commentaar geven op "mannelijkheid". De stenen sokkel waarop het werk prijkt, werd gebouwd in 1841. De oorspronkelijke bedoeling was een standbeeld van een paard te plaatsen, maar dat kwam er nooit omdat de nodige fondsen niet werden gevonden.