Europees Hof verwerpt eis oliemiljardair Khodorkovsky

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vindt niet dat de Russische miljardair Mikhail Khodorkovsky om politieke redenen vervolgd werd. Maar het zegt wel dat het Russische gerecht hem onrechtvaardig behandeld heeft. Het heeft de Russische staat veroordeeld tot het betalen van 10.000 euro morele schadevergoeding. De materiële schadevergoeding waarom de Rus vroeg, krijgt hij niet.
Archief

"Het proces tegen de Russische oliemiljardair was gestoeld op ernstige beschuldigingen, maar was onbillijk. De opsluiting in een afgelegen strafinstelling was niet gerechtvaardigd", zo luidt het oordeel van de Europese rechters.

De schadevergoeding waartoe de Russische staat veroordeeld is, is maar een fractie van het geld dat Khodorkovsky en zijn bedrijf, oliegigant Yukos, verloren sinds zijn arrestatie tien jaar geleden. Khodorkovsky was op dat moment de rijkste man van Rusland en erg kritisch over het beleid van president Poetin. Hij steunde ook de oppositie.

Het Russische gerecht veroordeelde Khodorkovsky in 2003 wegens fiscale fraude en corruptie. Hij moest gigantische belastingsachterstallen betalen en werd samen met zijn zakenpartner Platon Lebedev naar een afgelegen strafkamp gestuurd. In beroep werd de straf herleid tot 13 jaar opsluiting. Dat was onterecht, zegt het Europees Hof. "Het Russische gerecht heeft de Europese Conventie van de Rechten van de Mens geschonden maar er zijn geen bewijzen gevonden dat Khodorkovsky geen eerlijk proces kreeg of dat de zaak politiek gemotiveerd was."

In eerste reactie noemde een advocate van Khodorkovsly in Londen zich verheugd over de uitspraak dat het proces onrechtvaardig verlopen was.