Febelfin kritisch over volkslening regering

Febelfin, de koepelvereniging van banken, heeft haar twijfels bij het nut en het succes van de volkslening. De federale regering kondigde gisteren aan dat ze een volkslening gaat oprichten. De bedoeling is om het langetermijnsparen te stimuleren. Met het geld wil de regering zuurstof pompen in de economie. Maar Febelfin denkt niet dat de Belgen zullen toehappen.

De spaarders toonden de voorbije jaren maar weinig interesse voor langetermijnsparen, aldus Michel Vermaercke van Febelfin. De reden daarvoor zijn de lage rentevoeten. "We hebben gezien in de laatste drie, vier jaar dat de belangstelling bij de Belgen in langetermijnspaarproducten, zoals kasbons en termijnrekening, is afgenomen. We zullen zien in november hoe de markt, de spaarder daarop reageert."

Ondanks de lage opbrengst staat er een recordbedrag op de Belgische spaarboekjes. Doordat spaarders hun geld elk moment kunnen opvragen, zijn banken niet erg geneigd het geld te gebruiken voor leningen om de economie te ondersteunen.

De federale regering hoopt dat een volkslening het tij kan doen keren. Ze kondigde gisteren aan dat de bevolking vanaf november  op de volkslening kan intekenen. Concreet gaat het om een soort kasbon op vijf jaar met een rente van 2%. Aan de volkslening is ook een klein fiscaal voordeel verbonden. De regering hoopt het geld dat zo vrijkomt te gebruiken voor maatschappelijke projecten en leningen voor KMO's.