Franse actrice Bernadette Lafont overleden

In de Zuid-Franse stad Nîmes is actrice Bernadette Lafont overleden aan een beroerte. Ze werd 74 jaar. Lafont was een boegbeeld van de Nouvelle Vague in de Franse cinema. Ze werkte samen met François Truffaut en Claude Chabrol.
AP2007

Lafont wilde oorspronkelijk danseres worden, maar toen ze 19 was (1958), kreeg ze een filmrol aangeboden door de toen nog jonge cineast François Truffaut.

Onder begeleiding van regisseur Claude Chabrol werd Lafont een boegbeeld van de Nouvelle Vague in de Franse cinema. De Nouvelle Vague was een vernieuwende filmstijl eind jaren 50 waarbij afgestapt werd van filmclichés. Bedoeling was om de kijkers bewust te maken dat ze keken naar een film en niet naar iets dat echt was.

Lafont acteerde uiteindelijk in meer dan 120 films. Een van haar bekendste rollen is die in de driehoeksverhouding "La maman et la putain" van Jean Eustache. Lafont won de César (prestigieuze Franse filmprijs) voor beste actrice in een bijrol in "L'Effrontée" (1986) en kreeg in 2003 een ere-César.