Gerecht doorzoekt gebouwen van Nationale Loterij

Het gerecht heeft gisteren en eergisteren huiszoekingen uitgevoerd in de gebouwen van de Nationale Loterij. Het gaat om een onderzoek naar mogelijk misbruik van de monopoliepositie van de Loterij.

De huiszoekingen vinden plaats op vraag van de Raad voor de Mededinging.

In ons land mag alleen de Nationale Loterij krasspelen en loterijen verkopen, daar heeft ze een monopoliepositie. Het onderzoek richt zich op de vraag of de Nationale Loterij informatie uit dat marktsegment heeft gebruikt bij haar activiteiten op de markt van de sportweddenschappen. Op die markt mogen ook andere bedrijven zich richten en heeft de Nationale Loterij dus geen monopolie.

Het gaat om het spel "Scooore" van de Nationale Loterij, waarbij je kan inzetten op voetbalwedstrijden. Dat het onderzoek er nu komt, is wellicht geen toeval. Komend weekend start de nationale voetbalcompetitie.

Bij de Raad voor de Mededinging zijn klachten binnengekomen over "Scooore", klachten van andere bedrijven die sportweddenschappen organiseren. Zij vermoeden ook dat de Nationale Loterij exclusiviteitsafspraken maakt met de dagbladhandels.