Obama: "Economie krijgt hoogste prioriteit"

De Amerikaanse president Barack Obama zal zich in zijn tweede ambtstermijn focussen op de middenklasse. In de eerste van een reeks toespraken over de economie zei hij dat hij de ongelijkheid in de Verenigde Staten wil aanpakken en de middenklasse vooruithelpen.
2013 Getty Images

De president van de Verenigde Staten gaf een toespraak op de Knox-universiteit in Galesburg, Illinois en dat is niet toevallig. Het dorpje was vroeger een centrum van productiebedrijven, maar die zijn allemaal verdwenen. Het inkomen van de 30.000 inwoners van het stadje is sindsdien gemiddeld met 7.600 euro afgenomen en een kwart van hen leeft in armoede. Daar speelde de president slim op in en hij bracht er zijn eerste toespraak over de maatregelen die hij wil nemen om de middenklasse vooruit te helpen.

Daarbij verwees hij naar de "American Dream". "Er is geen belangrijkere vraag voor dit land dan hoe we een economie kunnen maken waarin iedereen die hard werkt, vooruit kan gaan en zich veilig voelt."

"De groeiende ongelijkheid is ook economisch slecht"

Hij had het over groene energie, meer jobs in de industrie, een verhoging van het minimumloon en investeringen in scholen en wegen. Deze openingstoespraak was bedoeld om zijn filosofie nog eens in de verf te zetten en de grote lijnen van zijn plan te verduidelijken. De komende weken zou Obama meer duiding geven over hoe hij precies die hervormingen wil bereiken.

Nochtans gaat het economisch gezien de Verenigde Staten voor de wind. De beurs doet het erg goed, de huizenmarkt is hersteld en sinds Obama het Witte Huis betrad, is de werkloosheid met meer dan 2 procent afgenomen tot 7,6 procent vandaag. Bovendien daalt het begrotingstekort scherp.

Maar volgens Obama zijn het vooral de rijken die daar van profiteren. "Zowat elke inkomensstijging van de voorbije 10 jaar is naar de 1 procent rijkste mensen gevloeid", zei hij onder luid applaus. “Die groeiende ongelijkheid is niet alleen moreel verkeerd, het is ook economisch slecht. Als middenklassers minder uit te geven hebben, hebben ondernemers minder klanten. Zo kunnen bubbels ontstaan die de hele economie bedreigen.”

2013 Getty Images

Republikeinen niet onder de indruk

Of de president ook zomaar zijn plannen zal kunnen uitvoeren, is hoogst onzeker. De Republikeinen hebben immers de meerderheid in het Congres en willen niet meer uitgeven, maar net meer besparen. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageerde gevat.."Dit zal niet oplossen. Het is een lege huls, een paasei waar geen snoep in zit.”

Nochtans is Boehner is tevreden met de terugkeer van de president tot de economische discussie. Sinds zijn herverkiezing heeft de Obama zich moeten concentreren op andere zaken, waaronder vuurwapenwetten en het NSA-afluisterschandaal. "Welkom terug, president Obama. Wij zijn nog steeds hier." Hij suggereerde verder dat het goedkeuren van een nieuwe olie-pijplijn tussen Canada en de Golf van Mexico meer jobs zou creëren dan het geven van een toespraak. 

Zeker is dat president Obama de confrontatie niet uit de weg gaat. Er zullen nog stevige discussies gevoerd worden, onder meer over de begroting en over het schuldplafond. Vooral over dat laatste zal het hard tegen hard zijn. Obama verklaarde dat hij niet zal onderhandelen en dat hij van de Republikeinen verwacht dat ze het plafond optillen zonder verdere toegevingen. 

AP2013