Oorlog in Syrië eiste al meer dan 100.000 levens

In Syrië zijn sinds het begin van het conflict nu ruim twee jaar geleden al meer dan 100.000 mensen omgekomen. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto, rechts) vielen de voorbije maand alleen al meer dan 7.000 doden, de meesten gewone burgers. Volgens Ban is het van levensbelang dat er een politieke oplossing komt voor het conflict.

De VN-baas riep de Syrische regering en de oppositie vandaag nog maar eens op om een eind te maken aan het conflict. Hij drong ook aan om snel een vredesconferentie in Genève te organiseren.

Ban had vandaag een ontmoeting met de VS minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die laatste vertelde de pers dat er voor Syrië geen militaire oplossing mogelijk is. "Er is enkel een politieke oplossing en daarvoor is leiderschap nodig, leiderschap om de partijen rond de tafel te brengen."

Washington en Moskou proberen samen met de VN een internationale conferentie in Genève samen te roepen. De bedoeling daarvan is om een overgangsregering op de been te brengen. De krijtlijnen daarvoor zijn vorig jaar in Genève opgesteld. Nog volgens Kerry sprak hij gisteren nog met zijn Russische collega Lavrov over de zaak. "We zullen allebei ons uiterste best doen om de strijdende partijen samen aan tafel te brengen", luidde het.