Rowling heeft tweede boek onder pseudoniem al klaar

De Britse schrijfster J.K. Rowling heeft al een tweede boek klaar onder het pseudoniem Robert Galbraith. Het vervolg op "The cuckoo's calling" komt volgend jaar uit. Het hoofdpersonage is opnieuw de kreupele militair Cormoran Strike.
A2012

Rowling heeft meer toelichting gegeven bij haar keuze als schrijfster voor een mannelijk alter ego. "Ik heb de man in mij succesvol losgelaten", zegt ze. "Ik ben er fier op dat mijn uitgever David Shelley, die de roman las zonder dat hij wist wie de echte auteur was, zei dat hij nooit gedacht had dat die door een vrouw geschreven kon zijn."

Voor haar pseudoniem greep ze terug naar de naam van haar politieke held Robert F. Kennedy. En als kind wilde ze al Ella Galbraith heten.

Rowling herhaalt nogmaals dat het onthullen van het pseudoniem nooit haar idee of dat van haar uitgever was. "Mocht ik uit geweest zijn op hoge verkoopcijfers, dan had ik het boek gewoon onder mijn eigen naam geschreven en met een grote campagne gepromoot." De keuze voor een mannelijk pseudoniem kwam er omdat ze vanuit een standpunt wilde schrijven dat zo ver mogelijk van haar stond.

Het was het advocatenkantoor van Rowling dat haar pseudoniem gelekt heeft aan de Sunday Times. De onthulling ervan heeft haar wel geen windeieren gelegd. Nadat bekend geraakt was dat zij achter de misdaadroman zat, stond het boek vrijwel meteen op de eerste plaats in de lijst van best verkochte boeken in Groot-Brittannië.