Spaanse werkloosheid is lichtjes gedaald

Voor het eerst in twee jaar tijd is de werkloosheid in Spanje gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Er zijn nog andere tekenen dat de bodem van de crisis mogelijk bereikt is.

Bedroeg de werkloosheidsgraad in Spanje in het eerste kwartaal nog een historisch peil van 27,2%, dan is dat in het tweede kwartaal gedaald tot 26,3%. 

Het is de eerste daling in twee jaar tijd, maar die moet wel genuanceerd worden. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar ligt de werkloosheid nu nog hoger. Minister van Economie Luis de Guindos (links) noemt de huidige cijfers dan ook "totaal onaanvaardbaar". 

In totaal zitten nu bijna zes miljoen Spanjaarden zonder werk. Sinds de crisis in 2008 losbarstte, zijn er in Spanje 3,8 miljoen werklozen bij gekomen. Enkel Griekenland heeft in percentages nog meer werklozen. De crisis treft vooral de zuidelijke regio's zoals Andalusië, waar de gemiddelde werkloosheid op meer dan 35% ligt.

Toch put de regering in Madrid moed uit de cijfers. Eerder had premier Mariano Rajoy gezegd dat hij verwacht om eind dit jaar uit de recessie te komen die nu al twee jaar lang lelijk woedt in Spanje.

AP2012

Is de bodem bereikt?

Eerder deze week toonde een rapport van de centrale bank in Spanje aan dat de economische activiteit in het tweede kwartaal gestabiliseerd is. Een aantal belaagde grote banken in het land konden in het eerste halfjaar hogere winstcijfers voorleggen en moesten minder afschrijven op risicovolle hypotheekleningen.

Grote bedrijven zoals Telefonica en de oliegroep Repsol konden stevige winstcijfers voorleggen, maar dat komt deels omdat die concerns vooral ook internationaal actief zijn en dus minder te lijden hebben onder de crisis in Spanje dan kleinere bedrijven.

Een laatste opmerking die deels de gedaalde werkloosheid kan verklaren, is het groeiende succes van het toerisme in Spanje. Veel Europese toeristen vermijden  vakantielanden met politieke moeilijkheden zoals Turkije, Egypte en Tunesië. Veel gezinnen kiezen door de crisis of de angst ervoor, ook meer voor goedkopere vakanties en dan is Spanje een erg aantrekkelijk alternatief.

AP2005