Tunesiërs betogen na moord op oppositieleider

Op een aantal plaatsen in Tunesië is het opnieuw tot grote betogingen gekomen tegen de moslimregering. Aanleiding is de moord op de seculiere oppositieleider Mohammed Brahmi.

Er gaat opnieuw een schok door Tunesië. Ten noorden van de hoofdstad Tunis is de 58-jarige politicus Mohammed Brahmi voor de ogen van zijn vrouw en kinderen doodgeschoten door onbekenden.

Brahmi werd geraakt door elf kogels en is meteen overleden. Hij was de leider en oprichter van de links-nationalistische en seculiere Volksbeweging. Brahmi stond ook zeer kritisch tegenover de Tunesische regering die voornamelijk bestaat uit leden van de islamitische beweging Ennahda.

Het is niet de eerste keer dat in Tunesië een belangrijk opposant wordt vermoord. In februari werd Chokri Belaïd doodgeschoten. Dat leidde toen tot een zware politieke crisis en tot het ontslag van de premier. 

De gematigde moslimpartij Ennahda heeft op haar website de moord op Brahmi veroordeeld, maar krijgt toch veel kritiek. Ook als ze niet echt achter de moord zit, wordt de partij verweten te zacht op te treden tegenover extremistische islamistische groepen. 

Duizenden betogen in Sidi Bouzid

In heel Tunesië wordt met afschuw gereageerd op de politieke moord op Mohammed Brahmi. In zijn geboortestad Sidi Bouzid zijn meteen duizenden woedende aanhangers op straat gekomen.

Daar is het lokale kantoor van de regerende Ennahda-partij in brand gestoken en zijn barricades opgericht met stenen en  brandende autobanden.  

Sidi Bouzid wordt beschouwd als de wieg van het Arabische volksprotest, omdat daar eind 2010 het eerste protest tegen de Tunesische president Zine al-Abidine losbarstte. Tegen alle verwachtingen in leidde dat tot de val van het regime en een kettingreactie doorheen de Arabische wereld.

In de hoofdstad Tunis heeft de politie in de loop van de avond traangas ingezet tegen manifestanten die een sit-in hielden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Voormalig kolonisator Frankrijk heeft de moord op Brahmi meteen scherp veroordeeld.