VS-veteranen zoeken in 1950 gesneuvelde landgenoot in N-Korea

Twee Amerikaanse veteranen van de Koreaanse oorlog, in de jaren 50, zijn in Noord-Korea om er te zoeken naar het lichaam van hun gesneuvelde collega Jesse Brown, de eerste zwarte Amerikaanse marinepiloot. Het is opmerkelijk dat Noord-Korea, het meest gesloten land ter wereld, daarvoor de toestemming gaf.
AP2012
Jesse Brown, de eerste zwarte Amerikaanse piloot bij de Navy, sneuvelde in 1950.

De veteranen Thomas Hudner (88) en Dick Bonelli (83) dienden tijdens de Koreaanse oorlog bij de luchtmacht. Bij de slag om het Chosin-stuwmeer in 1950 werd het vliegtuig van hun collega Jesse Brown neergehaald. Brown zat zwaar bloedend en met gebroken knieën gekneld in het vliegtuig. Zijn collega Hudner probeerde hem te redden en verbrandde daarbij zwaar zijn handen, maar die poging mislukte. Het lichaam van Brown werd later niet meer teruggevonden. Bij die slag -een van de meest gruwelijke van de Koreaanse oorlog- sneuvelden ruim 6.000 Amerikanen, duizenden anderen kwamen om door de bijtende kou.

Na de oorlog kreeg Hudner een "medal of Honor" (1e kleine foto en foto's onderaan in dit bericht) van president Truman voor zijn poging om Brown te redden, en zes decennia later laat de gedachte aan de gesneuvelde Brown Hudner nog steeds niet los. "Hij was dan ook een leider. Hij zou het ver geschopt hebben als hij niet was gesneuveld", denkt Hudner.

Via een Zuid-Koreaanse vrouw konden Hudner en Bonelli contact leggen met het Noord-Koreaanse leger, dat zijn toestemming gaf voor een zoektocht naar de gesneuvelde Brown. Dat het meest gesloten land ter wereld twee VS-veteranen toestemming geeft voor zo'n zoektocht, is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

AP2013

Hudner en Bonelli woonden vandaag in Noord-Korea trouwens een ceremonie bij (kleine foto: Hudner wordt weggeleid na de ceremonie), geleid door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die de herdenkingsplechtigheden ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de ondertekening van de wapenstilstand inluidde. 

In 1953 eindigde de oorlog immers met een wapenstilstand. Een vredesverdrag kwam er nooit, waardoor Noord- en Zuid-Korea officieel nog altijd met elkaar in oorlog zijn. 

 

AP2013
AP2012