41 doden bij twee bomaanslagen in Pakistaanse markt

In het noorden van Pakistan zijn minstens 41 doden gevallen toen twee bommen ontploften op een drukke markt. De aanslagen vonden plaats niet ver van de grens met Afghanistan.

De bommen ontploften kort na elkaar op de markt van het stadje Parachinar, telkens in de buurt van een moskee. Het was er erg druk omdat veel mensen na het vrijdaggebed inkopen gingen doen op de markt.

Volgens ziekenhuisbronnen zijn er minstens 41 mensen omgekomen en vielen er ten minste 100 gewonden. Een van de bommen zou verborgen zijn geweest in een geparkeerde motorfiets.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist. Wel ligt Parachinar in het onrustige stammengebied langs de grens met Afghanistan. In dat gebied zijn taliban en terroristen die sympathie hebben voor al-Qaeda actief.

Bovendien wordt Parachinar vooral bewoond door sjiieten en die vormen in Pakistan wel vaker het doelwit van aanslagen door extremistische soennieten van al-Qaeda.

Partij van Bhutto past voor presidentsverkiezingen

Nog in Pakistan zal de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen die volgende week worden gehouden. 

De parlementsleden en de verkozenen van de vier proviciale parlementen moeten dan een opvolger aanduiden voor huidig president Asif Ali Zardari (links). Dat is de weduwnaar van Benazir Bhutto en een lid van de PPP. Zardari had eerder aangekondigd dat hij geen kandidaat meer zou zijn nadat de PPP zwaar verloren had bij de parlementsverkiezingen.

Algemeen wordt verwacht dat de kandidaat van de Moslimliga (PML-N) van premier Nawaz Sharif, Mamnoon Hussain, veel kans maakt om president te worden. Die partij is nu de grootste van het land.