"Brussel-Centraal bij lelijkste stations ter wereld"

Het treinstation Brussel-Centraal behoort tot de lelijkste ter wereld. Dat is tenminste wat de Britse krant The Guardian op haar website beweert. "Het station is koud, vuil, vreselijk verlicht en het stinkt naar urine", staat te lezen. De NMBS-Holding reageert verbaasd.

Aanleiding tot het lijstje met de meest lelijke treinstations ter wereld zijn de plannen van het stadsbestuur van New York om het eveneens als vreselijk bestempelde Pennsylvania Station te renoveren.

Hiervoor zal de beroemde Madison Square Garden over een tiental jaar plaats moeten ruimen. Het gebouw vormt al jaren het belangrijkste obstakel om het verloederde treinstation eronder nieuw leven in te blazen.

The Guardian merkt op dat het Pennsylvania Station lang niet het enige "spoorweggedrocht" is. Ook onder andere het station Termini in Rome en Birmingham New Street krijgen een veeg uit de pan.

Opmerkelijk: ook het station Brussel-Centraal komt in het lijstje voor. "De hoofdstad van Europa zet niet meteen het beste beentje voor spoorwegpassagiers voor", sneert de krant. "Het station bevindt zich volledig ondergronds. Het is koud, vuil, vreselijk verlicht en het stinkt naar urine."

"Het bevindt zich onder enkele van de grootste straten van de hoofdstad waardoor geen ruimte is voor een grotere capaciteit. Intussen stromen steeds meer passagiers samen op de overbevolkte perrons."

"Wij begrijpen dat niet. Het station is de afgelopen jaren gerenoveerd en getransformeerd tot een aangenaam station met extra uitgangen, meer licht en meer doorstroming van mensen", reageert Leen Uyterhoeven van NMBS-Holding. "Wij lezen dit niet graag. We zijn ontgoocheld."

De NMBS-Holding wijst er ook op dat Brussel-Centraal volgens een interne enquête bij de beste van het land scoort op het vlak van netheid.