"Zwangere vrouwen in het openbaar zijn immoreel"

De Turkse islamitische filosoof Ömer Tugrul Inançer vindt zwangere vrouwen die zich in het openbaar vertonen "immoreel". Dat zei hij op de televisiezender TRT 1. Zijn uitspraken leiden tot heel wat controverse in Turkije.

"Het feit dat zwangere vrouwen zich in het openbaar laten zien, is immoreel. Het uitzicht is bovendien niet esthetisch." Dat heeft de Turkse islamitische filosoof Ömer Tugrul Inançer gezegd op de televisiezender TRT 1.

"Na 7 maanden zwangerschap moeten vrouwen samen met hun echtgenoot per wagen naar buiten gaan als ze een frisse neus willen halen", voegde hij eraan toe. "Ze doen dat best 's avonds."

De uitspraken van Inançer veroorzaken heel wat controverse in Turkije. Op socialenetwerksites regent het verontwaardigde reacties en in grote steden houden vrouwen en mannen protestacties door een kussen onder hun kleren te dragen.

Het Directoriaat voor Religieuze Zaken probeert de gemoederen te bedaren. "De isolatie van vrouwen maakt geen deel uit van de islam", klinkt het in een verklaring.