Afgezette ex-president Mursi aangehouden

In Egypte heeft een onderzoeksrechter de afgezette president Mohammed Mursi aangeklaagd wegens samenzwering met de fundamentalistische beweging Hamas. Daardoor kan hij vijftien dagen in voorhechtenis zitten voor ondervraging. Intussen roept VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het leger op om Mursi vrij te laten.

Mursi zou hulp hebben gekregen van Hamas toen hij in 2011 uit de gevangenis kon ontsnappen, tijdens de opstand tegen toenmalig president Hosni Moebarak. De aanklacht geeft het leger voor het éérst formele juridische redenen om Mursi aan te houden en gevangen te zetten.

De afgezette president is een kopstuk van de Moslimbroederschap. Hij is begin deze maand door het leger aan de kant geschoven en wordt sindsdien op een geheime plaats vast gehouden. "De beschuldigingen klinken als een wraakneming door het ancien régime", laat een woordvoerder van de Moslimbroeders weten. 

In eerste instantie wordt Mursi nu aangehouden voor een periode van 15 dagen, maar die periode kan worden verlengd als dat nodig is voor het onderzoek. 

Moslimbroeders vrijlaten?

VN-secreratis-generaal Ban Ki-moon heeft het Egyptische leger opgeroepen Mursi en andere gevangengenomen leiders van de Moslimbroeders vrij te laten. De oproep volgt op het ultimatum dat het leger de aanhangers van Mursi heeft gesteld om zich binnen 48 uur bij "de nationale rangen" aan te sluiten. Zoniet dreigen de militairen ermee met harde hand in te grijpen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept het leger op zowel Mursi als andere gevangengenomen leiders van de Moslimbroeders vrij te laten. Hij wil dat hun lot zonder dralen en in openheid wordt bepaald.

"Ban Ki-moon volgt de situatie in Egypte met een groeiende ongerustheid", laat een woordvoerder weten. "De secretaris-generaal roept alle partijen nogmaals op terughoudendheid aan de dag te leggen. Hij onderschrijft het recht van alle Egyptenaren om hun mening vreedzaam kenbaar te maken."

Ban Ki-moon herhaalt ook zijn oproep om een betekenisvolle nationale dialoog op te starten, evenals een verzoeningsproces dat niemand uitsluit. Het doel blijft voor hem een stappenplan op te stellen dat het land opnieuw onder de volledige controle van een burgerregering plaatst die democratisch is verkozen.

Vandaag wordt ook weer betoogd in Egypte. Eergisteren had stafchef Abdel Fattah al-Sissi opgeroepen om te betogen "tegen het geweld en het terrorisme" in het land. De Moslimbroeders hebben een vreedzame tegenbetoging aangekondigd.