Dodental treinramp Spanje teruggebracht naar 78

De Spaanse politie heeft het dodental van de treinramp nabij Santiago de Compostela teruggebracht naar 78. Gisteren hadden officiële bronnen het nog over 80 doden. Nog niet alle lichamen zijn geïdentificeerd. 94 mensen verblijven nog steeds in het ziekenhuis.
AP2013

Het uiteindelijke dodental na de ramp met de hogesnelheidstrein was gisterenavond opgelopen tot 80, maar de Spaanse politie heeft dat vandaag teruggebracht tot 78. Aan de hand van uitgebreider onderzoek konden een aantal lichaamsdelen van omgekomen passagiers aan elkaar gelinkt worden. Het gerecht van Galicië heeft laten weten dat 67 lichamen inmiddels zijn geïdentificeerd. Dat is onder meer gebeurd aan de hand van DNA-onderzoek.

Ook bij slachtoffers die de ramp hebben overleefd maar die nog steeds bewusteloos zijn, is DNA-materiaal afgenomen om hun identiteit met zekerheid vast te stellen. Volgens de jongste berichten liggen op dit moment nog 94 mensen in het ziekenhuis. 31 onder hen zijn er erg aan toe, onder wie 4 kinderen.

Gerechtelijk onderzoek

Tegen de bestuurder van de trein is inmiddels een gerechtelijk onderzoek geopend. De Spaanse vervoersmaatschappij Renfe haast zich wel te zeggen dat het te vroeg is om te bepalen wat de ontsporing van de trein precies heeft veroorzaakt.

Algemeen wordt evenwel aangenomen dat overdreven snelheid aan de basis van de ramp ligt. Of het een menselijke fout van de machinist dan wel een falen van het ingebouwde veiligheidssysteem van de trein betreft, is nog geen uitgemaakte zaak.

"Heel Spanje is ontroerd door deze gebeurtenis"

Na de Spaanse premier Rajoy eerder op de dag, brachten ook koning Juan Carlos en koningin Sofia gisteren een bezoek aan de plaats van het ongeval.

"Heel Spanje is ontroerd door deze gebeurtenis", verklaarde de koning. "Alle Spanjaarden verenigen zich in het verdriet van de nabestaanden van de slachtoffers. We hopen dat de gewonden langzaam maar zeker zullen herstellen."

De wrakstukken van de trein zijn intussen van de sporen verwijderd. 1 spoor is sinds vanmorgen opnieuw in gebruik. Het andere is door het ongeluk beschadigd kan nog niet worden bereden.