Japan wil ruzie met China uitpraten

De Japanse premier Shinzo Abe stelt voor dat Japanse en Chinese gezagshebbers rond de tafel gaan zitten om hun conflict uit te praten. Abe pleit ervoor om dat "zo snel mogelijk" te doen en "zonder voorwaarden". De relaties tussen beide landen zijn opgelopen na een ruzie over een eilandengroep.

De relatie tussen Japan en China is altijd al broos geweest, maar sinds september vorig jaar staat ze weer onder zware druk. Beide landen claimen een kleine eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. 

"Ik vind dat Japan en China een top moeten houden en dat de ministers van Buitenlandse Zaken moeten samenkomen", zei Abe in Singapore tijdens een rondreis hem ook naar Maleisië en de Filipijnen brengt. China heeft voorlopig maar koeltjes gereageerd, en zegt dat Japan verantwoordelijk is voor de hele situatie.

Sinds de ruzie escaleerde, zijn ook de handelsbetrekkingen zwaar onder druk komen te staan. Beide landen voelen de relatiecrisis in de portefeuille. "Een goede relatie tussen Aziës grootste twee economieën is van cruciaal belang", zei Abe nog. Zijn verklaringen komen er nadat beide landen met de spierballen hadden gerold tijdens de voorbije dagen, door gevechtsvliegtuigen paraat te houden of in te zetten in de buurt van de betwiste zone. En in een Japans legertijdschrift was er sprake van de Japan zijn defensiesysteem zou moeten verbeteren, o.a. door het inzetten van drones.

Abe ontmoette ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Het Witte Huis zei achteraf in een mededeling dat het hoopt dat beide partijen snel stappen ondernemen om de de spanning te verminderen.