Landbouwbeurs Libramont in het teken van het bos

In Libramont in de Ardennen is vanmiddag de jaarlijkse beurs voor landbouw en bosbouw geopend. Het gaat om de grootste beurs van dat genre in Europa.

Voor het eerst sinds 2009 was er opnieuw een openingsceremonie met minister van KMO's Sabine Laruelle (MR). De voorbije jaren was die ceremonie afgelast nadat in 2009 rellen waren ontstaan met boze melkveehouders. Dit jaar waren er geen problemen. 

Het gaat om de 79e editie van wat inmiddels de grootste beurs voor land- en bosbouw in Europa is geworden. Op een terrein van 30 hectare zijn er standjes van 1.800 exposanten en bedrijven en er zijn ook 3.500 dieren waaronder runderen, paarden, schapen, ezels, varkens, bizons en kleinvee.

Dit jaar staat de beurs in het teken van bosbouw en bosbeheer. De beurs wil zo aantonen dat landbouw niet noodzakelijk ten koste van het bos moet gaan en dat landbouwers een rol spelen bij het bosbeheer.

De beurs is nog open tot en met maandag 29 juli en dat van 9 tot 18.30 uur. Vorig jaar waren er meer dan 219.000 bezoekers.

Landbouwers hebben ietsje meer vertrouwen

Het vertrouwen van de landbouwers is hun bedrijfstak is dit jaar licht gestegen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een vertrouwensindex die door de bank Crelan (Landbouwkrediet) is voorgesteld in Libramont.

Het gaat volgens Crelan om een lichte toename, maar wel een die zich al een paar jaar doorzet. Het optimisme is vooral merkbaar in de vleessector in beide delen van het land. In Vlaanderen zien ook de fruit- en groentesector het wat meer zitten, in Wallonië is dat vooral de akkerbouw. Enkel de melkveehouders blijven kampen met weinig rooskleurige vooruitzichten.

Uit onderzoek blijkt ook dat 50% van de Waalse boeren en 45% van de Vlaamse collega's een positieve beoordeling gaven van hun financieel resultaat van de afgelopen twaalf maanden.