Machinist gecrashte trein officieel aangehouden

De bestuurder van de trein die woensdag nabij Santiago de Compostela ontspoorde, is officieel aangehouden. De machinist wordt verdacht van "misdaden die verband houden met de oorzaak van het ongeval". Waarom hij niet of te laat remde, is intussen nog steeds niet duidelijk.

In de momenten voor het dramatische ongeval met de hogesnelheidstrein nabij Santiago de Compostela, ontving de bestuurder in zijn cabine wel degelijk een alarmsignaal met de melding dat de trein te snel reed. Dat schrijft de Spaanse krant El País op haar website.

De bestuurder moet die melding hebben opgemerkt, want vervolgens drukte hij de communicatieknop in om het station van Santiago de Compostela op zijn beurt te melden dat hij met 190 kilometer per uur reed terwijl de snelheidslimiet op die plek op 80 kilometer per uur lag.

De vraag of de man vervolgens niet of pas te laat remde, blijft vooralsnog onbeantwoord. Die vraag is dan ook de kern van het onderzoek dat de Spaanse politie momenteel voert.

Zwarte dozen

Het gerecht heeft intussen de zwarte dozen van de verongelukte trein in beslag genomen. Een woordvoerder kon niet met zekerheid stellen hoe lang de analyse zou duren.

De vrouw bevestigde wel dat de treinbestuurder nog steeds in het ziekenhuis ligt. Hij krijgt daar politiebewaking. De politie zal hem ook ondervragen, maar dat zou pas een van de komende dagen gebeuren. De man is wel al officieel aangehouden en wordt nu als een verdachte beschouwd. Hij wordt verdacht van "misdaden gelinkt aan de oorzaak van het ongeval".