Massale betogingen voor en tegen Mursi in Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro houden voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Mursi massale betogingen. In Alexandrië zijn vijf doden gevallen bij gevechten tussen beide partijen.

De tegenstanders van Mursi hebben verzamelen geblazen op het Tahrirplein, in het centrum van de stad. Een grote menigte is blijkbaar ingegaan op de oproep van stafchef Abdel Fattah al-Sissi om massaal te betogen tegen de Moslim Broederschap. Die betoging werd beschouwd als een steunbetuiging voor het leger en was een succes. Volgens journalisten waren er duidelijk veel meer mensen op de "legerbetoging" dan die van de Moslimbroeders elders in Caïro. 

Die aanhangers van de afgezette president en moslimbroeder Mohammed al-Mursi waren in het noordoosten van Caïro massaal op straat gekomen. Ook daar was er veel volk, maar minder dan op het Tahrirplein. Het Mursi-kamp betoogde voor de vrijlating en de terugkeer van de verdreven president Mursi. 

Het leger was overigens opvallend aanwezig in Caïro en had het Tahrirplein afgezet met pantserwagens. Omdat de twee grote betogingen op verschillende plaatsen gehouden werden, werd contact vermeden en is het niet tot echt geweld gekomen. Enkel in een voorstad Caïro waren er kleine rellen nadat de moslimbroeders er barricades wilden opwerpen tegen de wil van de bewoners in. 

In de havenstad Alexandrië is het wel tot een treffen gekomen tussen beide kampen en daar zouden vijf doden zijn gevallen. 

En wat nu?

Al bij al zijn gevreesde rellen op grote schaal uitgebleven, ook al omdat beide kampen mekaar meestal uit de weg gingen. Beiden kunnen ze ook beweren dat ze massaal volk op straat hebben gekregen, al kregen de tegenstanders van de Moslimbroeders meer mensen achter zich.

Het ziet dan ook naar uit dat beide kampen nu succes zullen claimen en zich als de "wil van de meerderheid" zullen opwerpen. 

Belangrijker is wellicht dat beide kampen ook niet echt van plan zijn om het geweld op grote schaal te laten komen. De kans op een burgeroorlog zoals in Syrië lijkt dan ook gering, te meer omdat noch de legertop, noch de seculiere partijen, maar ook de Moslimbroeders zelf daar geen zin in hebben.

Wel is niet uit te sluiten dat radicale vleugels van de Moslimbroederschap zich zullen afscheuren en terreurdaden zullen plegen, zoals dat ook in de jaren 80 het geval was.