Vergeet "geneesheer", voortaan is het "arts"

De Orde van Geneesheren vervangt het woord "geneesheer" in haar plichtenleer door "arts". De Orde doet dat omdat het beroep alsmaar vervrouwelijkt. De Orde wil ook zichzelf omdopen tot Orde van Artsen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"Mijnheer doktoor", de aanspreking waarmee zowat alle huisartsen in Vlaanderen vroeger werden begroet, is intussen hopeloos achterhaald. "Tachtig procent van de afgestudeerden huisartsgeneeskunde zijn vrouwen", zegt Walter Michielsen van de Orde van Geneesheren. "We vinden het dan ook hoog tijd om de vervrouwelijking van het beroep ook taalkundig weer te geven."

In de plichtenleer wordt het woord geneesheer daarom vervangen door arts. "Het liefst willen we ook de Orde van Geneesheren omvormen tot Orde van Artsen", aldus Michielsen. Maar daarvoor is de toestemming nodig van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). "En de politiek heeft blijkbaar andere besognes."

Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD), zelf huisarts, is tevreden dat het woord geneesheer wegvalt. "Toen ik in 1978 begon te studeren, was daar al sprake van", zegt ze in Het Nieuwsblad. 

Maar dat diepgewortelde gewoontes en formuleringen niet zo makkelijk uit de wereld te helpen zijn, blijkt uit het feit dat een vrouwelijke huisarts enkele jaren geleden nog werd aangesproken met "mijnheer de dokteres". Een schuchtere poging om tegemoet te komen aan de vervrouwelijking van het beroep...