Wie wordt kampioen? - Frank Van Laeken

Vrijdagavond trappen Club Brugge en Sporting Charleroi om half negen het voetbalseizoen 2013/2014 op gang, waarin we tien maanden lang op zoek gaan naar een opvolger van uittredend landskampioen Anderlecht. Met nog vijf weken transferperiode op de teller is het risicovol om nu al voorspellingen te doen, maar we doen hoe dan ook een poging.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Velen zijn geroepen

Dat Anderlecht tot de uitgesproken titelfavorieten behoort, is normaal. Paarswit gaat voor de 33ste titel uit de clubgeschiedenis, maar zal dan wel nog enkele spraakmakende transfers moeten realiseren. Vedetten Lucas Biglia en Dieumerci Mbokani versierden transfers naar rijkere competities, op de bank komt de plek van sterke invaller Tom De Sutter vrij en het contract van Milan Jovanovic - afgelopen seizoen geregeld beslissend vóór de winterstop, daarna een hopeloze zeur - werd niet verlengd. In hun plaats voorlopig heel weinig: enkele beloftevolle jongeren, dat wel, Anthony Vanden Borre, die alsnog een nieuw contract versierde, en een verlengd huurverblijf voor Demy de Zeeuw.

Dan lijken Club Brugge en Standard dit keer sneller klaar te zijn met hun huiswerk, al moeten we wel een slag om de arm houden. Beide clubs grossierden de afgelopen jaren vooral in mislukte transfers en het betere dribbelwerk viel in Brugge en Luik te noteren in de bestuurskamers. Routinier Timmy Simons en een op revanche beluste Tom De Sutter zijn nieuw bij Club, dat wel Carlos Bacca en Ryan Donk zag vertrekken naar lucratievere oorden.

En weinigen uitverkoren

In Luik verwelkomen ze de blessuregevoelige international Igor De Camargo, maar vooral: de contracten van sterkhouders Vainqueur en Batshuayi werden verlengd. Toch blijft de positie van de gehate voorzitter Duchâtelet bijzonder wankel. Een slechte seizoensstart en er wordt geheid weer luidkeels geprotesteerd op Sclessin.
RC Genk bleef voorlopig kalm op de transfermarkt. Elyaniv Barda keerde terug naar zijn vaderland, maar de Israëlier was de jongste twee seizoenen niet meer dan een veredelde invaller. Het Limburgse huishouden is al een tijdje een toonbeeld van rustige vastheid.

Om de G5 compleet te maken: AA Gent zorgt deze zomer voor de meest opvallende nieuwkomer, de Ghelamco Arena. Het eerste fonkelnieuwe Belgische voetbalstadion in veertien jaar tijd, met een capaciteit van 20.000. De Buffalo's zullen meer volk over de vloer krijgen, dat is nu al zeker. De kern werd uitgedund, vooral de lastige jongens mochten tijdelijk of definitief beschikken. In de plaats kwamen spelers die direct inzetbaar zijn in het eerste elftal. Best mogelijk dat de Gentse Feesten tot in mei volgend jaar duren.

Een gedurfde pronostiek

En dan is er nog de revelatie van vorig seizoen: Zulte Waregem. Kan Essevee bevestigen of bezwijkt het onder de druk, de naweeën van de stamnummerperikelen en het vertrek van sterkhouders Delaplace (al vertrokken), Berrier en Malanda (willen absoluut weg)? Een opsteker is wel dat Thorgan Hazard, gehuurd van Chelsea, Zulte Waregem verkoos boven Anderlecht en Genk. Qua opgestoken middelvinger kan dat tellen.

Een gedurfde pronostiek: Club Brugge wordt ofwel kampioen, ofwel slaagt het er niet eens in Play-off I te halen. Tenzij Anderlecht alsnog flink toeslaat op de transfermarkt. Play-off I wordt iets voor de ploegen uit de G5 en mogelijk opnieuw Zulte Waregem. Tenzij er een nieuwe revelatie zou opstaan...

Wie wordt de revelatie?

Voor de zesde plek in Play-off I is Zulte Waregem uiteraard een belangrijke kandidaat. Net als vorige seizoenen zullen Lokeren, KV Mechelen en KV Kortrijk tot op het eind willen meedoen voor een plaatsje bij de elite. Maar ik tip op een onverwachte ploeg: Lierse!

Al een aantal seizoenen is het speeltje van de Egyptische eigenaar Maged Samy een toonbeeld van sportief wanbeleid en gebrek aan stabiliteit. Maar blijkbaar wordt nu eindelijk grote kuis gehouden onder de karrevracht Egyptenaren, terwijl inkomende transfers Hernán Losada, Wouter Corstjens en Hossam Ghaly duidelijk versterkingen zijn. Ghaly is weliswaar de zoveelste Egyptenaar, maar dan wel één die al 43 interlands gespeeld heeft. Eentje die weet hoe hij zijn voetbalschoenen moet vastknopen. Dat kon van die andere landgenoten van Samy niet altijd gezegd worden.

Wie wordt de beste transfer?

Moeilijk om te zeggen wanneer er nog meer dan een maand, tot en met 2 september, spelers zullen komen en gaan. Toch zou Timmy Simons op zijn 36ste (37 in december) wel eens de tijdelijke leider kunnen zijn die Club nodig heeft. 'Tijdelijk', want Simons is hooguit nog twee seizoenen op het hoogste Belgische niveau inzetbaar, maar aangezien hij vorig seizoen nog vaste titularis was bij een middenmoter in de Bundesliga, moet dat in de tragere en minder intensieve Jupiler Pro League ook wel lukken.

Wie degradeert?

KV Oostende, uiteraard. Een nieuwkomer heeft het altijd moeilijk en bovendien moet het economisch opboksen tegen maar liefst vier andere clubs uit West-Vlaanderen. Het stamnummer is weliswaar aan zee gebleven (en niet naar Antwerpen verhuisd), maar de kans is zeer reëel dat het slechts één seizoen zal toebehoren aan een eersteklasser. Ook al omdat Oostende financieel geen speelruimte heeft: vorig seizoen was er al sprake van achterstallige betalingen van de spelers en met een gemiddelde van pakweg 4.000 toeschouwers kan je je ook in de nabije toekomst weinig veroorloven.

Wie promoveert?

Door het faillissement van Beerschot en het overleven van Cercle Brugge in de eindronde met tweedeklassers zal er voor het eerst sinds lang geen daler uit eerste aan het seizoen in tweede klasse, zeg maar: de Belgacom League, beginnen. Dat scheelt een flinke slok op een borrel, want zo'n club krijgt een financiële parachute uit de pot van de tv-rechten. Nu zal het een strijd met gelijke wapens worden: traditierijke clubs als Antwerp, STVV en Westerlo zullen om promotie strijden.

Bij de Great Old is de zoveelste make-over aan de gang. Het kan een voltreffer worden, maar het kan net zo goed alweer een pijnlijke afgang inluiden. Ik gok dit keer toch op het eerste. Het zou ons volgend jaar pijnlijke taferelen met stamnummertransfers naar de stad Antwerpen kunnen besparen. Als er natuurlijk geen financiële lijken uit allerlei kaduke kasten vallen op de Bosuil.

Wie wint de Gouden Schoen?

Dieumerci Mbokani, Carlos Bacca, Lucas Biglia, Franck Berrier en Junior Malanda zullen flink wat punten gesprokkeld hebben in de eerste jaarhelft, maar die zijn allemaal weg (of toch bijna). Het is niet ondenkbaar dat Timmy Simons twaalf jaar na zijn vorige Gouden Schoen een nieuw exemplaar op zijn schoorsteen mag zetten. Voorwaarde is wel dat hij Club Brugge inderdaad florissantere tijden helpt bezorgen, want in het Jan Breydelstadion smachten ze straks al negen jaar naar een nieuwe landstitel. Da's lang. In Brugge zijn ze het hoongelach uit Anderlecht en Luik grondig beu.

Wat met die verdomde play-offs?

Het seizoen 2013/2014 is het derde en laatste van het huidige tv-contract. Zoals dat gebruikelijk is, zullen de clubs aan de competitieformule willen sleutelen, om die in de eerste plaats voor henzelf, in de tweede plaats voor de geïnteresseerde tv-zenders zo interessant mogelijk te maken. Mijn verwachting: de verdoemde play-offs zullen blijven, maar in Play-off I zal de halvering van de punten na de reguliere competitie wegvallen, omdat de grote clubs dat nu eenmaal zo willen.

Al de rest zal in de conservatieve en angstige omgeving die het Belgische voetbalwereldje is, niet wijzigen. De clubs kiezen meestal voor het status quo, ook al zal het resultaat zijn dat onze Mickey Mouse-competitie straks verder 'Down down' gaat.

(De auteur is sportjournalist.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.