Zelfde wapen bij moordaanslagen in Tunesië

De moord op de Tunesische opposant Mohammed Brahmi zou met hetzelfde wapens zijn uitgevoerd als die op een andere dissident vijf maanden geleden. Dat zegt de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken. Uit protest tegen de moord houden de Tunesiërs een 24 urenstaking.
AP2013

Gisteren werd de seculiere oppositieleider Mohammed Brahmi vlak bij zijn huis in Tunis doodgeschoten door onbekende mannen op een motor. De daders zijn kunnen ontkomen.

Brahmi werd gedood met veertien kogels en uit ballistisch onderzoek zou blijken dat die door hetzelfde wapen zijn afgevuurd als waarmee Chokri Belaïd, een andere oppositieleider, vijf maanden geleden werd vermoord.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Lutfi Ben Jeddou zijn beide moorden het werk van de extremistische moslimgroep Ansar al-Sharia ("helpers van de sharia") en hij noemt een lid van die organisatie, Boubacer Hakim, als hoofdverdachte van de moorden. 

De regering bestaat vooral uit leden van de gematigde moslimpartij Ennahda en staat na de moord zwaar onder druk van de seculiere oppositie. Vijf maanden geleden leidde de moord op Belaïd tot een diepe politieke crisis en moest de premier ontslag nemen.

AP2013

Protest blijft voorlopig vreedzaam

De grote vakbonden houden vandaag een 24 urenstaking uit protest tegen de moord op Mohammed Brahmi. Dat verloopt op de meeste plaatsen vreedzaam.

Wel hebben enkele jongeren vandaag het plein voor het kantoor van de premier bezet en wilden ze daar een tentenkamp oprichten tot de regering gevallen was. Zo ver is het niet gekomen, want de politie heeft het plein ontruimd. 

Opvallend was dat vandaag ook enkele duizenden islamisten in Tunis op straat zijn gekomen om hun steun aan de regering van Ennahda te uiten. Ze riepen op tot eenheid in het land. De betoging trok door de belangrijkste straat van Tunis, maar is nadien vreedzaam ontbonden. 

Gisteren waren duizenden mensen op straat gekomen in Sidi Bouzaid, de thuisstad van Brahmi en ook de plaats waar het Arabisch volksprotest eind 2010 voor het eerst is uitgebroken. Er werden autobanden in brand gestoken en ook het kantoor van de regerende Ennahda-partij ging in de vlammen op.