1.000 gevangenen nemen de benen in Libië

Niet ver van de Libische stad Benghazi zijn 1.000 gevangenen ontsnapt. Dat gebeurde nadat er een gevangenisopstand was uitgebroken. Ze kregen wellicht hulp van buitenaf. De gevangenisopstand houdt mogelijk verband met massale protesten in Libië na de moord op een politieke activist gisteren.
In Tripoli werd het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap bestormd.

Getuigen zagen schutters buiten de gevangenismuren in de lucht schieten. Daarop begonnen de gevangenen brand te stichten. Uiteindelijk konden ze ontsnappen. Het gaat vooral om misdadigers, maar er zijn ook aanhangers van de voormalige Libische leider Khaddafi bij.

Sommige gevangenen keerden spontaan terug naar de gevangenis. Zo'n 20 gevangenen konden worden opgepakt door speciale politiediensten. Drie gevangenen raakten gewond tijdens de opstand.

De toestand in Libië is alweer bijzonder ontvlambaar. Gisteren werd een politieke activist, die kritisch stond tegenover de Libische tak van de Moslimbroederschap, vermoord. Vandaag waren er in verschillende steden betogingen. De betogers lijken zich vooral te keren tegen de Moslimbroederschap. Zo bestormden demonstranten het hoofdkwartier van die partij in Tripoli (foto).

Het is wel niet duidelijk of de gevangenisopstand samenhangt met de vele betogingen in Libië. Zeker is wel dat de stabiliteit in Libië, twee jaar na het verdrijven van Khaddafi, nog ver te zoeken is.