"Als eurocrisis opflakkert, is Dexia om zeep"

Dexia-topman Karel De Boeck verdedigt in een interview in De Tijd zijn aanpak van de problemen rond het mogelijke faillissement van Detroit. "De belastingbetaler denkt in centiemen, maar voor Dexia gaat het om miljarden."

Eerder deze week reageerde De Boeck eerder laconiek op het mogelijke verlies dat Dexia zal leiden als Detroit failliet gaat. "Dexia moet toch niet communiceren over elke 100 miljoen die het verliest", zei hij in "Terzake". Daarover ontstond heisa, aangezien Dexia eigendom is van de Belgische en Franse staat, en dus van de belastingbetaler.

"Natuurlijk is 100 miljoen euro afgrijselijk veel geld. Voor u, voor mij, voor iedereen", zegt De Boeck in De Tijd. "De belastingbetaler denkt in centiemen, maar bij Dexia gaat het om miljarden, miljarden, miljarden."

"Waarom spreken journalisten bij Dexia over lijken uit de kast en bij een gewone financiële instelling over kredietverliezen? Een beetje eerlijk blijven. Ik kan ook aan de zijlijn staan schreeuwen dat alles naar de haaien gaat, maar dat doe ik niet. Dat lost de problemen niet op."

Dexia is natuurlijk geen klassieke bank, beseft De Boeck: "Toegegeven, we kunnen hier en daar wat specifieker zijn in onze communicatie, maar het blijft een moeilijke oefening. Ik zit hier ook maar het puin van een ander op te ruimen. Het publiek krijgt misschien de indruk dat we hier maar wat zitten te smossen, maar dat is niet zo."

"Niemand weet of er een nieuwe kapitaalsverhoging nodig is"

De buffer van Dexia om eventuele toekomstige problemen aan te pakken, bedraagt "ongeveer 2,5 miljard euro". "Is dat genoeg? Ik weet het niet. Soms lig ik daar wel eens wakker van, ja. Natuurlijk had ik liever een hogere kapitaalsverhoging gezien vorig jaar, maar het is nu zo."

België en Frankrijk pompten toen nog eens 5,5 miljard euro in de restbank. "Niemand weet of we nog een kapitaalsverhoging nodig zullen hebben, ook ik niet. Ik kan u wel zeggen dat we al het mogelijke doen om dat te vermijden. Maar er zijn te veel onzekerheden."

Zo kan het dat de schuldencrisis opnieuw opflakkert. "Als Italië, Spanje of Frankrijk een deel van hun schulden niet terugbetalen, dan zijn we om zeep."