"Naar het toilet gaan was een hele uitdaging"

35 jaar geleden was het al "Grease" wat de klok sloeg. Tijdens de zomermaanden werd wereldwijd vrijwel iedere belangrijke hitparade bestormd door "You’re the one that I want" van hoofdrolspelers Olivia Newton-John en John Travolta. Ook in de Vlaamse Top 30 wist de single zich acht weken op nummer één te handhaven. De Vlaamse tiener vergaapte zich aan de liefdesperikelen van Sandy en Danny. Met als filmclimax het genoemde hitnummer en de gedaantewisseling van Sandy van superseut tot sexy hippe meid. Dat was vooral, naast het weelderige kapsel, te danken aan de opvallende zwarte op haar billen plakkende lederen broek.

Die broek schreef geschiedenis en duikt ook nu nog op in lijstjes van opvallendste kledingstukken uit de bioscoopgeschiedenis.

Newton-John op Fox News: "Het was in ieder geval erg nauwsluitend materiaal. Eigenlijk was die broek al gemaakt in de jaren 50, en dus al 25 jaar oud toen we hem voor de film gebruikten. Toen ik de broek aandeed, sprong dan ook nog de rits kapot, zodat ik letterlijk in de broek genaaid moest worden."

"Naar het toilet gaan was dan ook een hele uitdaging. Wanneer we een rustpauze hadden, moesten de naden terug losgemaakt worden."

"Of de boodschap misschien voor meisjes verkeerd was, omdat ik door me meer sexy te kleden uiteindelijk de jongen aan de haak sloeg? Toen ik de film maakte, was ik daar niet zo mee bezig. Ik vond die broek vooral erg glamoureus. En nu is het al helemaal geen probleem meer, als je ziet hoe meisjes zich kleden. Misschien dat het in die tijd ietwat vulgairder was."

Begin dit jaar maakte de Sandy-broek plots een heuse comeback. Volgens nieuwssite Daily Record inspireerde de broek opnieuw een hele generatie meisjes: "Het is een modetrend geworden waarvan meisjes, die in 1978 nog lang niet geboren waren, momenteel niet genoeg kunnen krijgen. Vreemd hoe sommige dingen soms terug mode worden." Volgens studente Zoë is de broek alvast "flatterend" voor haar billen.

De broek van Sandy, anno 1978:

lees ook