Brandweer moet sirenes nachts stiller zetten

Brandweerwagens moeten 's nachts een stillere sirene gebruiken. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in een rondzendbrief. Zo'n nachtsirene mag maximaal nog 95 decibel produceren en zal worden gebruikt tussen 22 en 6 uur. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Brandweerwagens worden pas als prioritaire voertuigen beschouwd als zwaailichten en sirene ingeschakeld zijn. Dat gaf 's nachts problemen. "Veel korpsen zetten hun sirenes nachts immers liever niet aan, omdat heel de buurt dan wakker is", zegt Donald Withouck, voorzitter van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV). Maar er volgden veroordelingen en daarom besloten veel korpsen om 's nachts weer uit te rukken met alle toeters en bellen.

Nu is er met de stillere nachtsirene een nieuwe regeling, waarmee Binnenlandse Zaken het evenwicht hoopt te vinden "tussen de hoogdringendheid van de hulpdiensten en de rust van de mensen". Ook de dagsirene wordt gestandaardiseerd. Die moet 110 decibel voortbrengen, maar niet luider om gehoorschade te vermijden. De nieuwe regeling gaat voor nieuwe wagens eind dit jaar van kracht, en de bestaande wagens moeten ten laatste tegen eind 2016 in regel zijn.

De brandweer reageert niet meteen enthousiast. "Het zal afwachten zijn of met 95 decibel omwonenden 's nachts blijven doorslapen", luidt het. Bovendien twijfelt de brandweer ook of de sirene wel luid genoeg zal zijn voor bestuurders met luide muziek in de auto.