Egyptische regering: 65 doden bij rellen

In Egypte zijn minstens 65 doden gevallen bij massale demonstraties voor en tegen de afgezette president Mohammed Mursi. Dat heeft de regering zelf verklaard. Eerder op de dag had ze het nog over een twintigtal doden. Volgens de Moslimbroederschap zijn door het harde ingrijpen van het leger zeker 70 mensen gedood. Ooggetuigen hadden het zelfs over 100 doden. Het leger eist dat de Moslimbroederschap de betogingen stopzet.

Sinds Mursi begin deze maand afgezet is door het leger, wordt hij op een geheime plaats vastgehouden. Abdel Fattah al-Sissi, stafchef van het leger, heeft nu de eigenlijke macht in Egypte. Hij had de Egyptenaren opgeroepen om massaal op straat te komen tegen de Moslimbroederschap.

Honderdduizenden mensen zijn op die oproep ingegaan. Maar tegelijk kwamen ook de aanhangers van Mursi op straat. Zij eisen dat hij terugkeert. Gisteravond en afgelopen nacht is het tot botsingen gekomen tussen die twee groepen. Het leger was opvallend aanwezig op het Tahrirplein, in de hoop om de Mursi-aanhangers weg te houden.

In Caïro zijn volgens de regering 65 doden gevallen tijdens de rellen. Ooggetuigen spreken dan weer van 100 doden. In Alexandrië zijn zeker 9 mensen gestorven na geweld. Het valt te vrezen dat het geweld nog zal escaleren.

De Moslimbroederschap zegt dat de aanhangers zullen doorgaan met vreedzaam protest. Het leger heeft daarop een waarschuwing uitgestuurd: als het protest niet stopt, dan zullen de soldaten ingrijpen.

AP2013