EU bereikt akkoord met China over zonnepanelen

China en de Europese Unie hebben hun handelsconflict rond de invoer van zonnepanelen bijgelegd. Na wekenlang getouwtrek zijn ze het eens geworden over minimumprijzen voor Chinese zonnepanelen die in de EU worden ingevoerd. "Dit is de vriendschappelijke oplossing die de EU en China allebei zochten", zegt Europees commissaris Karel De Gucht in een mededeling.

"Na weken van intensieve onderhandelingen kan ik vandaag bekendmaken dat ik tevreden ben met het aanbod van een prijsverbintenis dat de exporteurs van Chinese zonnepanelen voorgelegd hebben", zegt de Europese commissaris. Hij vertrouwt erop dat de oplossing "de Europese markt van zonnepanelen zal stabiliseren en de schade zal herstellen die dumpingpraktijken aan de Europese industrie hebben aangericht".

Door staatssteun kon China zijn producten onder de productieprijs in de EU verkopen, was het verwijt. De marktwaarde van de invoer wordt op 21 miljard euro per jaar geschat.

Met de oplossing die nu bereikt is, kan een verdere escalatie van het handelsconflict vermeden worden. De EU was van plan vanaf 6 augustus strafheffingen van 47,6 procent in te voeren. Sinds begin juni gelden al tijdelijke invoerrechten van gemiddeld 11,8 procent.