Honderden op de vlucht voor bosbranden op Mallorca

Een grote bosbrand heeft op Mallorca honderden mensen in paniek verjaagd en meer dan duizend hectare pijnboombos in de as gelegd. Het vuur woedt in de omgeving van de gemeente Andratx in het westen van het Spaanse vakantie-eiland. Ook na 24 uur is de brand nog niet onder controle, aldus de Spaanse media op gezag van de autoriteiten. De brand zou zijn aangestoken. Er is een verdachte opgepakt. Er is voorlopig geen nieuws over gewonden of beschadigde huizen.

Bij recordtemperaturen van bijna 40 graden in de schaduw bestrijden in totaal 240 leden van de brandweer, Civiele Bescherming en de militaire noodeenheid UME de vlammenzee. Daarbij worden onder andere acht blusvliegtuigen en zeven blushelikopters ingezet. Dat meldt de regionale regering van de Balearen in Palma. De zwarte rook is kilometers ver te zien.

Krachtige wind bemoeilijkt de bluswerken en begunstigt de uitbreiding van de vlammenzee. Een van de twee hoofdwegen die vrijdag werden gesloten, werd weer vrijgegeven voor het verkeer. "De brand ziet er echt niet goed uit", zegt de president van de regionale regering José Ramón Bauzá. Er is voortdurend contact met Binnenlandse Zaken en Milieu, voor als er meer steun nodig is.

De brand was gisterennamiddag in de omgeving van Sa Coma Calenta uitgebroken. Een man is op beschuldiging van nalatigheid opgepakt en na urenlang verhoor weer voorlopig in vrijheid gesteld. Hij zou plantenafval hebben verbrand, en zo mogelijk het vuur veroorzaakt hebben.