Iraanse vrouw van 99 wordt Amerikaans staatsburger

Een Iraanse vrouw van 99 is sinds gisteren officieel een Amerikaanse staatsburger. Khatoun Khoykani verhuisde 15 jaar geleden naar de VS om bij haar kinderen te zijn. Ze overleefde wereldoorlogen en revoluties, en kan nu dus op hoge leeftijd een nieuwe nationaliteit op haar conto schrijven.
DAMIAN DOVARGANES2013

Samen met 3.700 andere "nieuwkomers" woonde Khatoun Khoykani gisteren de naturalisatieceremonie bij in het Los Angeles Convention Center. "Ik ben zo opgewonden dat ik amper kan denken", verklaarde ze in het Farsi.

Naar eigen zeggen droomt Khoykani al van een leven in de VS sinds haar grootvader haar als kind over het land vertelde. In 1998 was het eindelijk zo ver en reisde ze haar kinderen achterna die 30 jaar eerder vanuit Iran naar de VS waren verhuisd.

4 jaar geleden zag het er nog even slecht uit nadat ze een poosje naar Iran was teruggekeerd om voor haar zieke echtgenoot te zorgen. Toen ze naar de VS terug wilde keren, werd haar de toegang geweigerd omdat ze langer dan 6 maanden was weggebleven. Pas na een lange juridische slag kon ze toen de VS opnieuw binnen.

"Ik tril van geluk"

Nu is Khoykani dus officieel een Amerikaanse staatsburger. "Ik tril van geluk", zei ze. "In de hele wereld bestaat geen enkele plek als deze."

Het gebeurt zelden dat iemand uit haar leeftijdscategorie zich de Amerikaanse nationaliteit aanmeet. De voorbije 50 jaar zijn slechts 27 mensen ouder dan een eeuw Amerikaans staatsburgers geworden.

De oudste mens die het ooit deed, was een Turkse immigrant van 117. Zij werd in 1997 een Amerikaans staatsburger.