Noord-Korea viert 60 jaar wapenstilstand met grootse parade

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang heeft een groots opgezette militaire parade plaatsgevonden om de 60e verjaardag van de wapenstilstand met Zuid-Korea te herdenken. In dat buurland werd de wapenstilstand op een meer bescheiden manier in herinnering gebracht.
AP2013

Als een van de laatste communistische landen ter wereld heeft Noord-Korea doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd op vlak van bombastische militaire parades.

Voor de 60e verjaardag van de wapenstilstand met Zuid-Korea werd dan ook alles uit de kast gehaald om de zelfverklaarde macht en glorie van het land tentoon te spreiden.

Traditionele elementen ontbraken niet in het plaatje. Minutieus aaneengesloten cohorten soldaten marcheerden perfect synchroon voorbij de eretribune met een uitgebreid vertoon aan wapens en andere machinerie in hun kielzog. In tegenstelling tot vorig jaar leek het militaire arsenaal deze keer geen opvallende nieuwigheden te bevatten.

Samen met duizenden toeschouwers zwoeren de militairen trouw aan de nieuwe leider Kim Jong-un die de parade met de glimlach overschouwde. Hij werd geflankeerd door de Chinese vicepresident. China is een van de weinige bondgenoten van het Noord-Koreaanse regime.

"Tragisch dat we een verdeelde natie zijn"

In buurland Zuid-Korea werd de 60e verjaardag van de wapenstilstand eveneens herdacht, zij het op een meer bescheiden manier.

In een toespraak sloeg en zalfde president Park Geun-hye tegelijk het Noord-Koreaanse regime. Enerzijds zwoer ze geen provocaties van de noorderburen te zullen tolereren, anderzijds wil ze een betere relatie tussen de beide Korea's nastreven.

"Ik roep Noord-Korea op de ontwikkeling van nucleaire wapens te stoppen", zei ze. "Enkel zo kan het land het pad richting echte verandering en ontwikkeling bewandelen."

"Voor Korea blijft het een tragedie dat we nog steeds een verdeelde natie zijn", zei ze ten slotte. Een verenigd Korea moet voor haar wel democratisch zijn.