Singer-songwriter J.J. Cale is overleden

De Amerikaanse singer-songwriter J.J. Cale is overleden. Hij is vooral bekend van "Cocaine" en "After midnight", gecoverd door Eric Clapton. "We hebben een grote artiest en grote persoon verloren", zegt Eric Clapton.
AP2004

J.J. Cale is vrijdagavond overleden na een hartaanval. Hij is 74 jaar geworden.

Cale is geboren als John Weldon Cale. Maar hij wou verwarring vermijden met John Cale, een van de kompanen van Lou Reed bij The Velvet Underground. Een uitbater van een nachtclub in Los Angeles stelde daarom J.J. Cale voor als artiestennaam.

Cale is bekend door songs die vertolkt worden door Eric Clapton "After midnight" en "Cocaine". Hij is de bekendste vertolker van de Tulsa Sound, een mengeling van blues, country en rock, en heeft een heel ingetogen manier van zingen. Veel artiesten hebben nummers van Cale gecoverd, onder anderen Lynyrd Skynyrd ("Call me the breeze") en Waylon Jennings.

Neil Young noemde Cale ooit, samen met Jimi Hendrix, de beste gitaristen. "We hebben een grote artiest en grote persoon verloren", zegt Eric Clapton op zijn Facebookpagina.

Verwarring

Een tijdlang was er verwarring over het lot van J.J. Cale. Op internet circuleerden tegenstrijdige berichten.

Op de website van Cale stond een bericht (zie onderaan) dat hij gisteravond in een ziekenhuis overleden was aan een hartaanval. Heel wat media (Rolling Stone, BBC) baseren zich ook op die mededeling om het nieuws van zijn dood te brengen.

Eerder op de dag had Mediamass.net het overlijden tegengesproken. "Hij leeft en het gaat goed met hem. Stop met het internet te geloven." De site baseerde zich op de woordvoerder van Cale. Maar dat bericht is nu van de site gehaald. NRC Handelsblad en CNN hebben van Cales management een mail gekregen waarin het nieuws wél bevestigd wordt. Ook op de site van Rosebud Agency is het nieuws van zijn dood vermeld.