Treinbestuurder beschuldigd van "doodslag door onvoorzichtigheid"

De bestuurder van de trein die woensdag in Santiago de Compostela ontspoorde, wordt beschuldigd van "doodslag door onvoorzichtigheid". Dat meldt de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz. Gisteren was de man al onder voorarrest geplaatst.
De treinbestuurder raakte bij het ongeluk zelf lichtgewond.

"Sinds donderdag 19.40 uur is de treinbestuurder gerechtelijk aangehouden", heeft Fernandez Diaz op een persconferentie verklaard. Nu wordt de man officieel beschuldigd van "doodslag door onvoorzichtigheid".

De 52-jarige bestuurder wordt verweten een bocht aan de rand van Santiago aan een te hoge snelheid te hebben genomen, waardoor de trein ontspoorde. Hij werd vandaag naar het politiecommissariaat gebracht, nadat hij het ziekenhuis had verlaten. Daar was hij enkele dagen met lichte verwondingen opgenomen.

De man kan gedurende 72 uur in voorlopige hechtenis worden gehouden. Die termijn loopt morgen om 19.40 uur af. Dan zal hij voor een rechter verschijnen.

Er werd zowel een gerechtelijk als een administratief onderzoek geopend naar de treinramp. Netbeheerder Adif verzekerde dat de bestuurder op het spoor waarschuwingen had gekregen om te vertragen.