Woody Allen overweegt terugkeer naar stand-upcomedy

Woody Allen (77) overweegt om opnieuw op te treden als stand-upcomedian. Dat heeft de Amerikaanse regisseur gezegd in het vakblad Variety. Allen begon 40 jaar geleden als stand-upcomedian.

Hij kreeg het idee vorige maand tijdens een optreden van komiek Mort Sahl in Café Carlyle in New York. "Hij is de man die me inspireerde om voor het eerst in mijn leven op een podium te staan", zegt Allen. "Toen ik hem weer zag, had ik opnieuw het gevoel: ik kan dit. Het zou leuk zijn om dat opnieuw te doen." 

Toch beseft Allen dat het moeilijk is om als stand-upcomedian een show in elkaar te steken. "Het moet een uur lachen, lachen, lachen zijn. Je kan niet treuzelen. In een filmscript is een lach hier en daar genoeg zolang de personages maar op een betekenisvolle manier met elkaar omgaan. Maar op een podium moet de ene lach de andere opvolgen."

Allen bracht in 1966 zijn debuutfilm "What's new Tiger Lily?" uit. Daarna volgden films als "Annie Hall", "Manhattan" en "Hannah and her sisters".  Recent maakte hij films als "Vicky Cristina Barcelona" en "Midnight in Paris". Deze week is in de VS zijn nieuwe film "Blue Jasmine", met Cate Blanchett en Alec Baldwin, uitgekomen. In ons land komt de film op 7 augustus uit.