Zuid-Afrikaanse kok "te dik" om in Nieuw-Zeeland te wonen

Een Zuid-Afrikaanse kok die al jaren in Nieuw-Zeeland woont, dreigt het land te worden uitgezet omdat hij te dik is. "Hij voldoet niet aan een aanvaardbare gezondheidsstandaard", verduidelijkt een woordvoerder van het ministerie van Immigratie. "Op termijn dreigt hij te zwaar op de gezondheidszorg te wegen."

De Zuid-Afrikaan Albert Buitenhuis en zijn echtgenote Marthie verhuisden in 2007 naar Christchurch in Nieuw-Zeeland. Destijds woog de man 160 kilo maar toch kregen hij en zijn vrouw vlot een werkvisum. Jaar na jaar werd dat zonder problemen verlengd.

Hoewel Buitenhuis intussen 30 kilo is vermagerd, dreigt hij nu toch het land te worden uitgezet wegens zijn overgewicht. Toen hij zijn werkvisum begin mei opnieuw wilde verlengen, zagen de autoriteiten immers plots wel graten in zijn gewicht en weigerden ze een nieuwe verblijfsvergunning.

"Ernstig risico op complicaties"

Het echtpaar Buitenhuis heeft een beroepsprocedure opgestart bij het ministerie van Immigratie. Dat laat weten dat Albert "niet aan een aanvaardbare gezondheidsstandaard voldoet". Van alle ontwikkelde landen heeft Nieuw-Zeeland een van de hoogste obesitaspercentages. Zo'n 30% van de bevolking kampt met overgewicht.

"Door zijn gewicht loopt meneer Buitenhuis een ernstig risico op complicaties zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen", oordeelt het ministerie. "Het is belangrijk dat alle immigranten een bepaald niveau van gezondheid halen opdat ze niet al te zwaar op de gezondheidszorg van Nieuw-Zeeland gaan wegen."