"Geslaagde stembusslag voor Mali"

De verkiezingen in Mali zijn al bij al vlot verlopen, zeggen waarnemers. De Malinezen konden vandaag stemmen voor een nieuwe president en de opkomst was volgens waarnemers groot. De verkiezingen komen er kort na de oorlog en zijn bedoeld om het land te herenigen. Maar veel analisten vrezen dat de stembusslag te vroeg komt.

6,8 miljoen Malinezen konden vandaag hun stem uitbrengen in zo'n 21.000 stemlokalen, verspreid over het land en ze deden dat massaal. Nooit eerder was de opkomst zo groot, zeggen waarnemers.

De beveiliging was hoog, want er werd gevreesd voor schermutselingen of aanslagen. Maar er zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld. Waarnemers spreken van een "geslaagde stembusslag".

Volgens Louis Michel (MR), die de Europese waarnemersmissie leidt, waren de verkiezingen goed voorbereid. "Ik ben positief verrast", vertelt Michel.

Er zijn 27 presidentskandidaten, onder hen drie ex-premiers, een ex-minister van Financiën en één vrouw. Als grootste kanshebbers voor de overwinning worden de ex-premiers Ibrahim Boubacar Keita en Soumana Sacko genoemd. Waarschijnlijk moet er op 9 augustus een tweede ronde worden gehouden.

Schaduw van de oorlog waart nog rond

Velen hebben vragen bij deze verkiezingen, die er kwamen op aandringen van de internationale gemeenschap. De overheid heeft nog lang niet de controle terug over het volledige grondgebied. De rebellen zijn teruggedrongen, maar bijvoorbeeld in Kidal zwaaien de rebellen nog de plak.

Eind 2011 begonnen Touareg-rebellen, met wapens van de gedode Libische leider Khaddafi, aan een opmars vanuit het noorden van Mali. Zij kregen steun van extremistische moslim-rebellen. In maart 2012 heeft de legertop president Amadou Toumani Toure afgezet. In de loop van vorig jaar kregen de rebellen controle over het volledige noorden van Mali en ze riepen de onafhankelijkheid uit.

Op vraag van de interim-regering zijn Franse troepen begin dit jaar naar Mali getrokken voor een interventie. Het Malinese en het Franse leger konden de rebellen terugdrijven. Frankrijk en Tsjaad, dat ook troepen stuurde, begonnen in april de troepen terug te trekken.

Maar de schaduw van de oorlog waart nog rond in het land, het centrale gezag is zwak. Het is dus de vraag of deze snelle stembusslag rust en verzoening kan brengen in het Sahelland.