"Velen hier zijn geen blanke tweeverdieners"

Het wereldmuziekfestival Sfinks Mixed is dit jaar voor de eerste keer gratis. Dat betekent minder grote namen op het podium, maar in de plaats krijgt het publiek wel een aantal "ontdekkingen" voorgeschoteld. En die festivalgangers lusten er wel pap van, want ze komen dit jaar talrijk opdagen.

"We zijn heel tevreden", zegt organisator Patrick De Groote. "Donderdag hadden we 9.000 man, vrijdag 18.000." Ook gisteren was het behoorlijk druk op de weide.

Sfinks Mixed is veel meer dan louter een muziekfestival. Op de weide zijn er ook allerlei performances, en ook voor de kinderen is er allerlei leuks in de "Kidz Village": optredens, ateliers, dansinitiaties, maar ook luchtkastelen en een heus zwembad.

"De laatste jaren merkten we dat een deel van ons publiek afhaakte", zegt Patrick De Groote (foto). "Toen we dit jaar onze financiële ondersteuning door de Vlaamse Gemeenschap verloren, hebben we beslist om het over een andere boeg te gooien."

"Gratis" heette het toverwoord. "Dat betekent wel dat we de headliners hebben moeten laten vallen en ons meer zijn gaan richten op nieuwe groepen die nog geen grote bekendheid genieten", legt De Grootte uit.

Maar een festival moet natuurlijk ook inkomsten hebben. "Dat krijgen we onder meer door het verkopen van voedsel en drank, en dat doen we hier in eigen beheer. We maken hier zelf onze soep en bakken zelf het brood."

"Een groot deel van ons publiek heeft niet de financiële middelen om naar betalende festivals te gaan", zegt De Groote. "Die andere festivals zijn erg duur voor zeg maar een alleenstaande moeder met twee kinderen. Veel van de mensen hier zijn geen blanke tweeverdieners."

"Dat is hier geen cinema"

Die blanke tweeverdieners vind je zeker ook niet terug op de podia van Sfinks Mixed.

Blank, dat is Guido Belcanto wel, de eigenzinnige koning van het Vlaamse levenslied. Belcanto is niet echt onder te brengen in een categorie muziek en lijkt dat levenslied te persifleren. Het kon de toeschouwers in de concerttent in elk geval wel bekoren, want velen kweelden zijn liederen luidkeels mee. 

De Vlaamse "rock 'n roll chansonier" pakte de tent moeiteloos in.

Dat was aanvankelijk niet het geval voor Terakaft, een Malinese Toeareg-groep die "desert blues" brengt. Veel aanwezigen moesten er duidelijk nog "in" komen.

"Il faut applaudir. Ce n'est pas du cinéma içi", probeerde een van de zangers-gitaristen. De bedwelmende klanken uit de Sahara van Terakaft deden de rest. Het publiek kwam geleidelijk in een soort trance en wiegde mee op de klanken die de groep produceerde: een mix van twee gitaren, de diepe tonen van een bas, percussie en ietwat rauw klinkende teksten in het Tamasheq, de taal van de Toearegs.

"Jullie geven mij kracht"

Gaby Amarantos, dat is totaal andere koek. De Beyoncé van Brazilië of de koningin van de Amazone brengt "tecno brega", een muziekstijl uit het noorden van Brazilië waarbij bestaande populaire muziek helemaal geremixt en herwerkt wordt.

Het resultaat was een stomend optreden met een zangeres in glitterpak, mét fonkelende verenkroon. Gaby Amarantos kreeg de hele tent moeiteloos aan het dansen en hier en daar zag je iemand zich wagen aan een sambadansje. 

Gaby was een beetje moe, zei ze - het was haar tweede optreden op Sfinks Mixed in twee dagen tijd - en dat was ook wat te horen aan haar stem. Maar dat kon de pret niet vergallen "Ik heb geen stem, maar jullie energie geeft mij nieuwe kracht", liet ze zich ontvallen.

"Ik laat mij beïnvloeden door veel soorten muziek", legt de zangeres achteraf uit. "Latin, Cubaans, reggae, pop, en daar maak ik iets nieuws mee." En dat nieuws lijkt aan te slaan. Gaby Amarantos beëindigt in Boechout haar eerste wereldtournee, na optredens in onder meer Londen en New York. "De mensen horen mijn muziek en vinden het prettig om die nieuwe muziek te horen. En ze zijn gelukkig."

Gaby Amarantos is hier nog zo goed als onbekend. Maar onthou die naam, want ze is aangezocht om het openingslied van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië te zingen. "Dat nummer komt binnenkort uit", geeft ze mee. Daarmee volgt de zangeres grote namen als Shakira, Youssou N'Dour of Axelle Red, die eerder al het openingslied van WK-edities mochten zingen.

Hiermee maakt Sfinks Mixed zijn reputatie van ontdekkend festival in elk geval helemaal waar.