"Verzoening is een mooie christelijke deugd"

Jürgen Mettepenningen, die in 2010 opstapte als woordvoerder van aartsbisschop Léonard, gaat opnieuw voor het aartsbisdom werken. "We hebben het vertrouwen in elkaar herbevestigd."

Na de reeks schandalen over misbruik in de kerk, had toenmalig woordvoerder Mettepenningen het moeilijk met de onhandige communicatie van aartsbisschop Léonard. Op een persconferentie in het najaar van 2010 kondigde hij daarom zijn ontslag aan en hij noemde Léonard een spookrijder.

Na zijn periode als woordvoerder ging Mettepenningen aan de slag op de studiedienst van CD&V, op vraag van voorzitter Wouter Beke. "Dat was een erg boeiende periode", zegt Mettepenningen in "De ochtend" op Radio 1.

Nu gaat hij opnieuw voor het aartsbisdom werken. Op het vicariaat Onderwijs gaat hij een nieuwe dienst leiden, de dienst Identiteit. Hij moet mee onderzoeken hoe het katholieke onderwijs de christelijke waarden meer in de verf kan zetten.

"Moeten samenwerken met aartsbisschop Léonard? Ik zou eerder zeggen: mogen samenwerken. Verzoening en vergeving zijn mooie christelijke deugden. We hebben het vertrouwen in elkaar herbevestigd", zegt Mettepenningen in "De ochtend".