Cambodjaanse oppositie verwerpt verkiezingsuitslag

In Cambodja verwerpt de oppositie de resultaten van de parlementsverkiezingen. De partij van premier Hun Sen verloor heel wat parlementszetels maar behoudt een absolute meerderheid. Volgens de oppositie hebben zich bij de stembusgang onregelmatigheden voorgedaan.

"De oppositie zal de verkiezingsuitslag niet aanvaarden omdat zich tijdens de stembusgang heel wat onregelmatigheden hebben voorgedaan", laat oppositieleider Sam Rainsy weten.

Bij de parlementsverkiezingen in Cambodja haalde zijn partij 55 zetels. Dat is een forse vooruitgang in vergelijking met de vorige verkiezingsuitslag en een kaakslag voor de Cambodian People's Party (CPP) van premier Hun Sen die sinds 1985 aan de macht is.

Toch wil de oppositie het hier niet bij laten en klaagt ze de verkiezingsuitslag aan. De kansen op slagen lijken echter klein. De partij van de premier heeft de controle over zowel de staatsbureaucratie als het gerecht.

Rode Khmer

Premier Hun Sen is vooral op het platteland populair en is een van de langst regerende leiders in Zuidoost-Azië. Hij kwam in 1985 aan de macht, maar zijn CPP-partij zwaait al sinds 1979 de plak over Cambodja. Die partij kwam aan de macht nadat Vietnamese troepen het terreurregime van de Rode Khmer omver hadden geworpen. In zijn jonge jaren was Hun Sen overigens zelf lid van de Rode Khmer, maar hij liep over naar Hanoi net voor de Vietnamese invasie.

De voorbije jaren bezette de CPP 90 van de 123 zetels in het parlement. Volgens de jongste verkiezingsuitslag is dat aantal fors geslonken tot 68 zetels.

Toch is dat aantal nog steeds goed voor een absolute meerderheid. De CPP heeft de overwinning dan ook vrij snel opgeëist. "We mogen zeggen dat we de verkiezingen gewonnen hebben", liet een woordvoerder van de partij weten.

Zo'n 9,6 miljoen Cambodjanen hebben hun stem uitgebracht in de bijna 20.000 kiesbureaus in het land. De hele dag door waren er beschuldigingen over gesjoemel.

Harde hand

De 60-jarige politicus Hun Sen regeert met harde hand in Cambodja. De oppositie komt in de staatsmedia niet aan het woord. Leger en politie staan openlijk achter de regering en vele kiezers wagen het niet om onder hun ogen campagne te voeren voor de oppositie. Mensenrechtenactivisten zeggen dat de stembusgang noch vrij noch eerlijk verliep.

Oppositieleider Sam Rainsy is pas twee weken geleden uit ballingschap teruggekeerd. Hij mobiliseerde weliswaar vele jonge mensen in de steden, die luidruchtig om verandering vragen. Hijzelf mocht zich echter niet kandidaat stellen.