Catherine Ashton reist naar Caïro voor overleg

De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU Catherine Ashton is afgereisd naar Caïro voor topoverleg. De gesprekken met zowel de interim-leiders als vertegenwoordigers van de Moslimbroeders zouden morgen beginnen. Ondertussen vielen er alweer twee doden bij rellen in Egypte.

Twee weken geleden was Ashton al in Egypte om te praten met de nieuwe machthebbers. Omdat sindsdien de spanningen nog zijn opgelopen en er tientallen dodelijke slachtoffers vielen bij rellen, drong een nieuw bezoek zich blijkbaar op.

Ashton hoopt er te bemiddelen tussen de twee "strijdende" partijen in Egypte: de Moslimbroederschap, de partij van de afgezette president Mohammed Mursi, enerzijds en de partijen die hem verdreven (waaronder het leger) en die de nieuwe interim-regering vormen anderzijds.

Aan het geweld tussen beide partijen lijkt voorlopig geen einde te komen. Afgelopen vrijdag en zaterdag kwamen nog 70 mensen om het leven bij een clash tussen Mursi-aanhangers en tegenbetogers. Vandaag vielen er nog eens twee doden na een begrafenis van een van de slachtoffers van de rellen.

"Mursi-aanhangers evenveel recht op betogen"

Ook de Verenigde Naties wil dat het geweld in Egypte stopt. Het hoofd Mensenrechten Navi Pillay ijvert voor een geloofwaardig en onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke slachtoffers van de rellen in onder meer Caïro.

"Ik vrees voor de toekomst van Egypte als het leger, andere veiligheidstroepen en sommige demonstranten zich zo agressief blijven gedragen", zei Pillay. "De medestanders van voormalig president Mursi hebben evenveel recht om te betogen als alle anderen", besloot Pillay.