Mensenoffer ontdekt in Azteekse tempel in Mexico-Stad

Wetenschappers hebben aan de voet van de Templo Mayor in Mexico-Stad een mensenoffer ontdekt. De afgeslagen schedel was in een vaas gelegd. Dat deelt het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) mee. De offergave is naar schatting 500 jaar oud.

Vermoedelijk is het slachtoffer een jonge krijgsgevangene, die ter ere van de goden werd onthoofd, zegt archeoloog Salvador Guilliem. De komende weken zullen archeologen verdere opgravingen doen om meer duidelijkheid te krijgen of het om een enige offergave gaat of om een deel van een grotere ceremonie.

De Templo Mayor was de belangrijkste tempel van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán. Hij werd in verschillende fases tot aan zijn verwoesting door de Spanjaarden in 1521 steeds verder uitgebouwd en was het religieuze, politieke en economische centrum van het rijk.