Nederlandse jazz-zangeres Rita Reys overleden

De Nederlandse zangeres Rita Reys, Europe's First Lady of Jazz, is overleden. Ze werd 88 jaar oud. Rita Reys stond ruim 70 jaar lang op de planken, waaronder vier decennia met haar echtgenoot Pim Jacobs, die al in 1996 overleed.

Rita Reys maakte tijdens haar lange carrière tientallen albums, maar won ook veel prijzen, onder meer vijf Edisons (en een oeuvre-Edison), de American Songbook Award, drie gouden platen en de prestigieuze internationale Bird Award.

Maria Everdina Reys ontmoette na de bevrijding haar eerste man, slagwerker Wessel Ilcken. Hij haalde haar over jazz te gaan zingen. Met het Rita Reys Sextet toerde het stel door Europa, maar Rita Reys ging ook zingen in de Verenigde Staten.

Ilcken overleed in 1957. Drie jaar later trouwde Reys met pianist Pim Jacobs, die in de groep van haar en Ilcken had gespeeld. Rita en het Trio Pim Jacobs wonnen het internationale jazzfestival van Juan Les Pins. Rita Reys werd er uitgeroepen tot Europe's First Lady of Jazz. Jacobs stierf in 1996 op 61-jarige leeftijd aan kanker.

Ook nu weer ging Reys door. Ze was geregeld te gast op het North Sea Jazz Festival, in Den Haag en Rotterdam. "Ik ben oer- en oersterk en trots. Ik heb geleerd niet bij de pakken neer te zitten", zei ze daarover. "Optreden is voor mij een medicijn. Op het podium vergeet ik alle ellende."

Reys had nooit zangles. "Die stem, die heb ik gewoon. Ik hoef het alleen maar bij te houden door niet te roken en de stembanden niet te forceren." Haar 85e verjaardag vierde ze met twee concerten.