Onweer veroorzaakt problemen op verschillende plaatsen

De onweerszone die gisteravond en vannacht over het land getrokken is, heeft op verschillende plaatsen problemen veroorzaakt.

Vooral in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen is er schade. De brandweer van Leuven kreeg 250 oproepen, vooral voor ondergelopen kelders en verstopte rioleringen. In Merchtem moest de brandweer water wegpompen van het dak van een rusthuis.

De brandweer van Antwerpen stad heeft in totaal zo'n 500 oproepen ontvangen. Dat is meer dan het dubbele dan het normale aantal oproepen bij onweer. Er was op verschillende plaatsen wateroverlast. In Zandhoven in de Antwerpse Kempen viel een boom op een tent met nachtvissers.

In Moorsel, bij Aalst, is het internationale oogstfeest "De Pikkeling" gisteravond vroegtijdig beëindigd omdat de veiligheid van de honderden bezoekers in de festivaltent niet meer gegarandeerd was. De organisatie schat dat tussen 800 en 1.000 festivalgangers naar huis werden gestuurd.

Ook enkele festivals kregen het hard te verduren. Op Tomorrowland zijn zo'n 120 tenten onder water gelopen. Op Sfinks in Boechout moest een deel van de camping worden geëvacueerd, daar kregen 212 kampeerders elders onderdak. Op Bruksellive is een festivaltent uit voorzorg afgesloten. En op Suikerrock in Tienen hield Sting het vroegtijdig voor bekeken door de felle regen en wind.

Water in kapel waar Lam Gods hangt

In de Joos Vijdkapel in de Gentse Sint-Baafskathedraal, waar het 15e eeuwse meesterwerk "De aanbidding van het Lam Gods" opgesteld staat, liep er gisteravond water binnen doordat een dakgoot verstopt was geraakt. Het veelluik van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck raakte echter niet beschadigd, zo zegt feestenburgemeester Christophe Peeters.

Het regenwater baande zich een weg tussen het dak en een tongewelf. De brandweer maakte de verstopte goot leeg en pompte het water op tussen de twee daken. "Het Lam Gods raakte niet beschadigd, die staat ook in een afgeschermde kast", aldus Peeters. "Wel is er gedweild in de ruimte."

Nu de eerste bedreiging weg is, wordt maandag wel gekeken wat er structureel moet gebeuren om in de toekomst gelijkaardige problemen te vermijden, zegt Peeters. In de kapel hangt twee derde van het veelluik, de rest wordt in het Museum voor Schone Kunsten gerestaureerd.