Paus houdt massamis op strand van Copacabana

Op het volgepakte strand van Copacabana, in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, heeft paus Franciscus de jeugd opgeroepen om voluit voor verandering en voor een meer rechtvaardige maatschappij te gaan. Naar schatting 2 à 3 miljoen mensen woonden de slotmis van de Wereldjongerendagen bij.
Associated Press / Source : AP

Onder de aanwezigen op het strand waren ook de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, de Argentijnse presidente Cristine Fernandez de Kirchner en de Boliviaanse president Evo Morales.

De paus riep de jongeren op om het geloof verder uit te dragen. Jezus Christus, de Kerk en de paus rekenen op jullie, hield hij hen voor. "Wees de voorgangers van de verandering! Ga de straat op!"

Die verandering zal er voor wat hem betreft allicht niet komen op ethisch vlak. Tijdens de offerande zegende hij een baby die vrijwel zonder hersenen was geboren en zijn ouders, een sterk signaal dat ook hij als kerkleider tegen abortus is. De moeder van de baby heeft er namelijk bewust voor gekozen om geen abortus te plegen.

Tot nu toe had de nieuwe paus zich op de vlakte gehouden in verband met ethische kwesties.

De kerkleider kondigde ook aan dat de volgende Wereldjongerendagen, in 2016, in de Poolse stad Krakow zullen worden georganiseerd.

Later op de dag had de paus nog een ontmoeting met de Latijns-Amerikaanse bisschoppen. Daarna stapte hij op het vliegtuig richting Rome. Brazilië is de eerste buitenlandse reis van deze kerkvorst van Argentijnse origine.