Verschillende jeugdkampen zijn geëvacueerd door onweer

Het onweer van afgelopen nacht heeft ook op enkele jeugdkampen overlast veroorzaakt. De ellende blijft voornamelijk beperkt tot materiële schade, er vielen gelukkig geen gewonden. Uit praktische overwegingen zijn enkele kampen stopgezet.

Vier kampen van Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn geëvacueerd nadat een windvlaag schade aan de tenten had veroorzaakt, en kledij en slaapmateriaal had doorweekt. Het gaat om een 250-tal scouts die op kamp waren in de regio van Beauraing, in de provincie Namen.

Hun tenten waren weggevlogen door de harde wind. Zo'n 250 kinderen zijn opgevangen in een school. "Eerst waren ze geschrokken, maar dan hebben we samen liedjes gezongen", vertelt iemand van de leiding.

"Zij hebben beslist om hun kamp niet voort te zetten", aldus Hans Van Kerckhove van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Voor de meesten liep het kamp toch de komende dagen af."

Ook in Houffalize, Bertrix, Bouillon, Adinkerke en Mol zijn jeugdkampen geëvacueerd. "We kregen meldingen van tien kampen, die vooral vragen hadden voor de verzekering. Het gaat vooral om schade aan de tenten, maar die zijn goed verzekerd", aldus Benjamin Vandervoort, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen.

In Mol gaat het om een groep jongeren uit Stabroek. Zij zijn naar een nabijgelegen slaapplaats gebracht. Het Rode Kruis bracht extra dekens. De kampen worden niet voortijdig opgebroken.

De KSJ-KSA-VKSJ kreeg dan weer meldingen van stormschade bij drie groepen uit het Antwerpse, die op kamp zijn in Wallonië. "Eén kamp wordt een dag vroeger stilgelegd", aldus nationaal coördinator Toon Fonteyne.