62 doden bij verschillende aanslagen in Irak

Bij de ontploffing van negen bomauto's zijn in verschillende wijken in de Iraakse hoofdstad Bagdad minstens 34 doden en meer dan 130 gewonden gevallen. Dat melden bronnen bij de politie en de hulpdiensten. In totaal kwamen in Irak 62 mensen om het leven door bomauto's en raakten 200 burgers gewond.

In elf wijken van de Iraakse hoofdstad waren er bomaanslagen, zeven van hen zijn overwegend sjiitisch. Verschillende drukbezochte plaatsen werden aangevallen, onder meer in de wijken Sadr, Habibiya, Bayaa, al-Horreya, Risala en al-Shaab. Daarop verscherpten de veiligheidsdiensten hun controle. Dat zorgde voor lange wachtrijen aan de controlepunten waar auto's worden gecontroleerd op explosieven.

Niet alleen in Bagdad waren er aanslagen. In Mahmoudiya, op 30 kilometer van de hoofdstad, kwamen twee mensen om en raakten 25 anderen gewond. Ook in Koet, op 160 kilometer van Bagdad, ontploften twee wagens met vijf doden en 35 gewonden tot gevolg. In de havenstad Bassorah, in het zuiden van het land en overwegend sjiitisch, ontplofte eveneens een bomauto. Daarbij viel een dode en zes gewonden. Tot slot kwamen in Samawa, op 280 kilometer van Bagdad, 2 mensen om en raakten tientallen gewond.

In totaal waren er in Irak vandaag 40 dodelijke slachtoffers en bijna 190 gewonden bij 17 aanslagen met een bomauto. Sinds begin juli zijn al 760 personen om het leven gekomen bij geweld in Irak, in 2013 vielen al 3.000 doden.

De voorbije drie maanden is het aantal aanslagen opnieuw gestegen en bevindt het land zich opnieuw op het niveau van 2008, als gevolg van aanhoudende confrontaties tussen soennieten en sjiieten.