"Wie geen tv heeft, wat moet die anders doen?"

Eind oktober 2012 teisterde orkaan Sandy onder meer de oostkust van de VS. Daarbij werd New Jersey niet gespaard, met meer dan 30 doden en bijna 350.000 vernielde huizen. Toch was het in die periode niet al kommer en kwel. Dat blijkt nu, negen maanden later. De ziekenhuizen zien immers een duidelijke stijging van bevallingen. Nieuwswebsites melden tot 35% meer baby’s dan in dezelfde periode vorig jaar. "Mensen houden nu eenmaal van orkanen en van seks", klinkt het als verklaring.
AP2013

Richard Evans, professor economie, gespecialiseerd in het onderzoek naar verbanden tussen orkanen en vruchtbaarheid, op nieuwswebsite USA Today: "Als de lampen geen licht meer geven, je hebt geen elektriciteit meer en je moet verplicht in je huis blijven, wel wat doe je dan? Het gaat hier dan duidelijk over mensen wiens huizen zijn blijven rechtstaan. Om de hulpverlening niet te bemoeilijken werd hen gevraagd binnenshuis te blijven. Dan beginnen de hormonen een belangrijkere rol te spelen."

"Dus het gaat niet om mensen wiens huis vernield was en die moesten geëvacueerd worden. Die hadden wel iets anders aan hun hoofd dan seks."

Dokter Steven Morgan van het Jersey Shore Medical Center bevestigt deze uitleg in New York Daily News: "Het was zo’n rommelige periode. Vele mensen zaten thuis, hadden geen tv en dus werd er voor de voortplanting gekozen."

Psychiater Christine Tintorer ziet de stijging van het aantal geboortes iets breder: "Schrik leidt tot opwinding. Het gevoel dat je hulp nodig hebt en dat er gevaar om de hoek loert. En die opwinding kan al snel verward worden met seksuele opwinding. Om iets te compenseren wat niet duidelijk aanwezig is."

Hoeveel van de geboren kinderen uiteindelijk de naam "Sandy" kregen, is niet duidelijk.

THE ASSOCIATED PRES2013

lees ook