Brandweer krijgt bosbrand op Mallorca niet onder controle

Na drie dagen blussen is de grote bosbrand in het Tramuntanagebergte op Mallorca nog niet onder controle. De brand bevindt zich in een gebied waar het enkel vanuit de lucht bestreden kan worden. Ruim 400 brandweerlieden en 28 blusvliegtuigen zijn in de weer. In Rhodos en Kreta is de situatie intussen wel onder controle.
AP2013

Ondanks drie dagen blussen kon de brandweer de bosbrand in het Tramuntanagebergte nog niet onder controle krijgen. Een krachtige wind hindert de bluswerken. Dat meldt de regionale regering van de Balearen in Palma. Vandaag werden nog eens 85 toeristen geëvacueerd, nadat gisteren de 700 inwoners van de gemeente Estellencs in veiligheid werden gebracht.

Ruim 400 leden van de brandweer, civiele bescherming en de militaire noodhulpeenheid UME bestrijden de vlammenzee. Daarbij maken ze gebruik van 28 blusvliegtuigen en -helikopters. Een brandweerman werd met uitdrogingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Voor de rest is geen melding gemaakt van gewonden of beschadigde huizen.

Volgens voorlopige schattingen is tot nog toe ongeveer 2.000 hectare bos in de omgeving van Andratx en Estellencs in de as gelegd. Daarmee is het de zwaarste brand ooit op Mallorca. In 1992 werd in het gebied rond Artà 1.960 hectare vernield. De heuvels in het noorden van Mallorca staan bekend omwille voor hun natuurpracht en enkele bekende Hollywood-sterren hebben er een stekje.

Ook op het Spaanse vasteland heeft een bosbrand gewoed. In de gemeente Vallirana, op 20 kilometer van Barcelona, kon een brand na bijna 20 uur gestabiliseerd worden. Ongeveer 200 mensen werden geëvacueerd, maar konden daarna terugkeren.

Op Kreta en Rhodos is de situatie onder controle

Beter nieuws hadden de autoriteiten van de Griekse vakantie-eilanden Rhodos en Kreta te melden. Daar zijn de bosbranden zo goed als zeker bedwongen. Volgens de burgemeester van Rhodos, Stahtis Koussournas, wordt de brand op zijn eiland kleiner. Er heerst windstilte en men hoopt dat tegen maandagavond het vuur geblust te hebben. Woordvoerders van de lokale autoriteiten spreken van ongeveer 5.000 hectare bos die in de vlammen zijn opgegaan. Uit voorzorg werd een dorp geëvacueerd.

Ook in het zuiden van Kreta kon de brandweer het vuur onder controle krijgen. Daar ontstond de brand bij het minoïsche paleis van Phaistos in het zuiden van het eiland. Het paleis is, na de site van Knossos, de belangrijkste archeologische vindplaats op het eiland. Volgens de Griekse radio werd de historische site zelf niet bedreigd, maar wel de vlaktes rond de stad.

Zondagavond had een krachtige wind de brand doen opflakkeren, waarop maandagochtend opnieuw een blusvliegtuig en -helikopter werden ingezet. Het verwoeste bosareaal wordt op circa 4.000 hectare geschat.